Blomkålsopp

Blomkålsopp??

- Det kan da ikke være en blomkålsopp Sparassis crispa jeg traff på under tyttebærplukking mellom Løften og Høgåsen i går kveld (300 m oh, på et lite høydedrag mellom Høgåsmyra og Høgåsen)? spurte redaktør Gunnar Bureid på Trollheimsporten 7. september 2006. Trollheimsporten fortsetter mimringa og 10-årsjubileet. Naturmagasinet og året 2006 under Trollheimen på den burgunderrøde menylinja er oppdatert med sommerfugler, edderkopper og sopp. God fornøyelse!

I Caplex står det om Sparassis crispa: "Spiselig, men sjelden. Vokser parasittisk på fururøtter i sørlige kyststrøk".

Magne Lillegård sier: "Det er ikke en art jeg har sett med egne øyne, men etter det jeg husker fra soppboka kan det være en blomkålsopp".

Og Gunnar søkte hjelp på redaktor@trollheimsporten.no. Dette ble lagt inn på Porten 8. september 2006 og eksperthjelp fikk han. Nå ligger dette ute på nye Trollheimsporten og er et ledd i markeringa av 10-årsjubileet. Dette stoffet finner du under Trollheimen på den burgunderrøde menylinja. Naturmagasinet finner du da på den gråe menylinja og under den vignetten er årene 2004, 2005 og 2006 nå oppdatert med alt fra den gmle Trollheimsporten. klikk på linkene og kos deg med naturbilder.

Furustubben som soppen vokste på (sørvendt), var helt morken. (Ja, det er kjempemye tyttebær i år!). Og et foto tatt litt lavere:
Hjelpa til Gunnar kom slik:

(7.9.2006 kl. 14.30) Vegard Meland skreiv: - Jeg er på ingen måte noen soppekspert, men ved å sammenlikne bildet ditt med andre bilder på Internett ser det ut som en blomkålsopp. Jeg gjorde et søk i soppdatabasen http://www.nhm.uio.no/botanisk/nxd/sopp/nsd_b.htm. Det er gjort 10 registreringer av denne arten i Møre og Romsdal (bl.a. Surnadal (Nordmarka), Tingvoll og Sunndal (Jordalsgrend)). Geografisk er det derfor ingenting i veien for at det kan være den arten, selv om Rindal neppe kan karakteriseres som verken kyststrøk eller sørlig. Det nordligste funnet i Norge er i Mosvik i Nord-Trøndelag (men ingen funn i Sør-Trøndelag). For å få en bekreftelse kan du sende bildet eller linken til Geir Gårder (gaarder@miljofaglig-utredning.no) som jobber i Miljøfaglig Utredning AS på Tingvoll (http://www.miljofaglig-utredning.no/). Han er en av Norges fremste soppeksperter.
------
Og bildene er sendt til Tingvoll, så nå venter vi spent.
------
(8.9.06) Svaret fra Geir Gårder på Tingvoll: - Ingen tvil om arten, nei! Det er blomkålsopp, en både sjelden og
samtidig god matsopp. Voksestedet er ganske typisk - ved basis av en furustubbe (men den vokser like gjerne ved basis av levende trær). Det hadde vært ønskelig å kunne sende rapport til botanisk museum i Trondheim om soppfunnet. Kan du gi meg nærmere beskjed om hvor den er funnet, dato og finner?

Slik har Trollheimsporten vært med på både oppdagelser og læring opp gjennom åra!

Blomkålsopp
Foto: Gunnar Bureid
Blomkålstubbe
Klikk for større bilder.