arbeidsgruppa aktivitetsvenn anni grete ingrid ragna liv s hoel

Bli med på kurs og bli aktivitetsvenn

Nasjonalforeningen for folkehelsen driver en kampanje for å skaffe aktivitetsvenner for demente rundt om i landet. I Rindal er det dannet en arbeidsgruppe, og i dag hadde de møte med regionalleder Liv Synnøve Hoel fra Nasjonalforeningen. Snart blir det kurs for aktivitetsvenner.

Nasjonalforeningen for folkehelsen fikk inn 229 millioner kroner fra TV-aksjonen i 2013. Disse pengene er øremerket arbeid for demente. Og de har mye på gang. Et av tiltakene er å skaffe aktivitetsvenner for demente. Aktivitetsvenner er frivillige som kan ta med de demente på ulike aktiviteter. Det er viktig å finne en god "match", altså en person som har noe til felles med den demente, slik at de går godt sammen og begge kan ha glede av det de gjør sammen.

- Flere steder i landet har man kommet i gang med aktivitetsvenner, og det har begynt å komme gode historier, forteller Liv Synnøve Hoel.


Lokal arbeidsgruppe

Arbeidsgruppa i Rindal består av leder i demensforeningen Ingrid Løfald, leder ved Rindal Frivilligsentral Anni Karlstrøm, folkehelsekoordinator Grete Ranes Heggem, avdelingsleder i hjemmetjenesten Ragna Nordvik og demenskoordinator Aud Gunvor Helgetun. Liv Synnøve Hoel er med som oppstarter og veileder, og i dag undertegnet de samarbeidsavtalen.

arbeidsgruppa aktivitesvenn_690x435.jpg
Arbeidsgruppa underskriver samarbeidsavtalen med Nasjonalforeningen for folkehelsen. F.v. Ragna Nordvik, Anni Karlstrøm, Liv Synnøve Hoel, Grete Ranes Heggem og Ingrid R. Løfald. Aud Gunvor Helgetun er også med i arbeidsgruppa, men hun var ikke med på dette møtet.


Kurset er uforpliktende

Hovedfokuset for den lokale arbeidsgruppa nå framover er å få med folk på kurs. Kurset er gratis, og arrangeres 1. og 8. september på Rindal Frivilligsentral. Folk i alle aldre kan være med, fra ungdom til pensjonister.

Aktivitetsvennene får et støtteapparat i ryggen, som kan bidra med sin kompetanse.

- Det er viktig å få fram at kurset er uforpliktende, sier Liv Synnøve Hoel - Om man ikke blir aktivitetsvenn etter kurset så har man ihvertfall fått økt kunnskap om demens. Den kunnskapen kan de fleste få bruk for før eller senere.

Selvsagt ønsker man at flest mulig tar kontakt og vil prøve seg som aktivitetsvenn, og Liv Synnøve Hoel understreker at man ikke trenger utdannelse eller spesiell erfaring. Dette er ikke noe hokus pokus.

Hun nevner flere eksempler på mulige aktiviteter. En aktivitetsvenn kan f.eks. ta med seg en dement på fisking en gang i uka. Kanskje kan den demente få besøke en gård, og treffe dyr og prøve seg på gårdsarbeid som han/hun kanskje har gjort før. Demente kan få delta på Frivilligsentralen sine aktiviteter, kanskje gå tur med stavganggruppa. Kanskje kan en dement få være med på treffene til museets venneforening. Sansehagen til Rindal Helsetun kan også brukes for å aktivisere demente, der en aktivitetsvenn kan være med. Kanskje er det nok å besøke den demente en gang i uka, og bare være til stede og prate.


Forebygger og bremser sykdomsforløpet

Det har vist seg at slike aktiviteter øker livsgleden hos den demente. Selv om de kanskje ikke husker den konkrete opplevelsen, kan den gode følelsen sitte i lenge. Det har vist seg at aktiviteter som dette kan forebygge og bremse sykdomsforløpet. Det er også givende for aktivitetsvennen å holde på med noe man liker, og samtidig føle at man er betydningsfull og gjør noe viktig for andre.

Nasjonalforeningen har utarbeidet skjemaer og rutiner for å finne rett match mellom to personer, to som kan fungere bra sammen.


Et supplement til de kommunale tjenestene

Aktivitetsvenner er ment som et supplement til de kommunale tjenestene. Demente er en veldig sårbar gruppe. Det er viktig å spre informasjon og demens blant folk flest, men også å informere om ordningen med aktivitetsvenner hos de ansatte innenfor pleie og omsorgstjenestene.

Ordningen kan også fungere som en avlasting for pårørende på et tidlig stadium i sykdomsforløpet.

 

Påmelding til kurset for aktivitetsvenner kan skje til:

Ingrid R. Løfald, epost:oingeloe@online.no, tlf 41445641

Rindal Frivilligsental v/Anni, epost: rindal.frivilligsentral@svorka.net, tlf 46825603

 

Den lokale arbeidsgruppa håper at så mange som mulig tar kontakt for informasjon om kurset.
 

Husk at kurset er gratis og uforpliktende!