Mons side 1_1024x998

"Bli kjent tur" med Surnadal kommunestyre

Trollheimsporten hengte seg i dag på "bli kjent tur" med det nyvalgte kommunestyret i Surnadal. Målet var todelt - å bli nærmere kjent med kommunen og å bli nærmere kjent med hverandre. Turen gikk, med avreise fra kommunehuset, over Eidet, Lykkjebøgda, Åsbø, Nordvik Svinvik, Kvendset, Husby, Todalen skole, Fossen og heilt inn til Kårvatn i vinterskrud, før retur til Todalsøra og 10-kaffe. Følg turen med Trollheimsporten - her ser du ordfører Mons Otnes i bussen utenfor Kårvatn i snøver:

Over: Kommunestyret klare til avgang. Under til høyre 10-kaffe hos Terje Nordvik.

Kårvatn
Der snødde det rimelig tett, da han orienterte om en av innfallsportene til Trollheimen og den planlagte, ubetjente turisthytta til Trondhjems Turistforening i Naustådalen, som etter planene skal erstatte nødbua. Videre hadde han fine ord å si om Kårvatn: - Den største private eiendommen i fylket, med turisme, gard og forretning.

Turen gikk videre til Strangvik skole, Myrvang, Kvanne, Reppen og Stangvik, der det var lunsj i Stangvikbrygga, videre tilbake til Skei, deretter nordsida oppover til rindalsgrensa og sørsida nedover igjen. Dette var første del av "bli kjent turen". Dag to blir i løpet av våren, og da går turen til Bæverfjord, Bøfjorden og Nedre Surnadal.

Lars Polden var kyndig guide over Eidet, mens Palmer Vikan tok over når vi passerte Nordvik og Svinvik. I Todalen var det naturlig at Ragnar Halle fortalte, mens Bernt Venås guidet i Stangvikja.

Sesongens første snø
Lars Polden fortalte om Modalane, Kvennbødalen og Østbødalen, med sesongens første snø etter vegen over Eidet. Han nemnte Søya og elvaforbygginga - og nå etterpå uten å gå flaumstor gjennom heile dalen. Palmer Vikan fortalte om fullt boligfelt på Nordvik, før Ragnar Halle tok over for å fortelle om dalenes dal - Todalen!

Han forklarte hvor de fleste todalinger holder hus, og bussen - Stenberg bussreiser - kjørte gjennom Husby-garden og opp til gammelfabrikken til Talgø - en kort stans i uværet - før turen fortsatt til Kårvatn, der kommunestyret møtte vinteren. Her fikk vi høre om bakgrunnen for den planlagte, ubetjente turisthytta. Strekket mellom Kårvatn og Trollheimshytta blir for langt og verhardt.

10-kaffe
Mot Todalsøra orienterte Mons Otnes om Trollheimstunnelen og det mulige innslaget fra Todalen. Deretter var det 10-kaffe hos Terje Nordvik i Todalen Brygge. - Den som går inn for Trollheimstunnel får forsyne seg først, sa han og bau på bakels med syltetøy, brunost og mølsgraut. I Todalen ble det også tid til et besøk ved settefiskanlegget til Statkraft, der Monika Klungervik orienterte om smolten og stamfisket som fortsatt pågår i Surna i Rindal, for å få fram nye generasjoner av surnalaks.

Til venstre orienterer Monika Klungervik om settefiskanlegget til Statkraft.

Før Kvanne orienterte ordføreren om de mange idrettsanlegga med golfbane, motocrossbane, skytebane, skianlegg, fotballanlegg og mini alpinanlegg - muligheter til mange gode aktiviteter - særlig for ungdom.

Intet vakrere sted på jorden
På Kvanne overtok Bernt Venås, som fortalte om Nistubakken boligfelt og nemnte planene til Lars Inge Kvande ved Skrivarstuå. - Det er slik innover mot Stangvik at alle plasser det går an å bygge noe, er det bygd, sa han og bussen svinga oppom Tromyrhaugen, før turen gikk videre forbi den kirkelige storstua i Surnadal - Stangvik kirke.

Før lunsj i Stangvikbrygga fikk kommunestyrerepresentantene sjå utover forbi Brøske, høre om frukt og sydlandske trær - blant anna verdens nordligste viltvoksende bøkeskog - som trives godt i det varme klimaet i Stangvik, der en djup fjord varmer og gryta mot nord skjermer. - Sist vinter ble det satt minusrekord - 17 var tøft, sa Bernt og deklamerte Bjørnson: - Det finnes intet vakrere sted på jorden enn Stangvik og Stangvikfjorden.

På Skei var det igjen bytte av guide, der Ingebrigt Moen tok over og fortalte både fra nordsida og sørsida.

Klikk på bildene nedenfor og sjå dem større og i serie:

 

 

10 kaffe 2_1024x621
10-kaffe hos Terje Nordvik.
10 kaffe 3_1024x657
10 kaffe 4_1024x571
Mons og Terje Nordvik_1024x1163
Ordfører Mons Otnes får beskjed fra Terje Nordvik.
Terje nordvik 2_1024x875
Terje Nordvik informerer kommunestyret.
Talgø gammelfabrikk_1024x732
Det var hustre ved gammelfabrikken til Talgø.
snø i todalen_1024x739
Snø langt nedover liene fra Todalsøra.
lunsj stangvikbrygga 1_1024x626
Lunsj i Stangvikbrygga 1.
lunsj stangvikbrygga 2_1024x544
Lunsj i Stangvikbrygga 2.