tp_leserinnlegg

Black Friday for rindalspolitikere?

Black Friday, fredag 25.november 2016, for rindalspolitikere (og innbyggerne i Rindal kommune)??

På førstesiden i dagens Sør-Trøndelag står følgende: "Ordførerne i orkdalssamarbeidet vil ikke ha med flere og sier nei til å ta inn flere i forhandlingene".

"Jeg er veldig skuffet over at vi vekker sovende bjørner og at vi vekker frontene på nytt i denne saken, sier ordfører Ola T. Heggem til NRK onsdag ettermiddag." (Sitat Trollheimsporten 24. november 2016.)

Når ordføreren benytter en slik karakteristikk av kommunestyrets representanter, regner jeg med at han mener alle Senterpartiets representanter har vært årvåkne hele tiden.

Da må han også tåle at andre kan ha andre meninger.

"En folkefiende" utgitt av Henrik Ibsen (1882) renner meg i hu, med følgende sitat:

”For jeg har den kompakte majoritet bak meg, ser du!”

Jeg tør minne om at avstemmingen i kommunestyret i sommer  ga følgende resultat:

Alle 7 fra SP stemte mot kommunesammenslåing, 5 av 7 fra AP stemte for, 2 av 2 fra H stemte for, og 1 av 1 fra Krf stemte for. Dette ga en overvekt mot kommunesammenslåing på 1 stemme (9-8).

Vårens folkeavstemming i Rindal kommune ga som resultat at 51,1 % stemte for kommunesammenslåing. Av disse stemte 62 %  for Orkdalsalternativet og 35,6 % for Nordmørsalternativet.

De samme 7 årvåkne fra SP stemte også mot Høyres interpellasjon om såkalt "omkamp", mens 9 "sovende bjørner" stemte for. De sovende bjørner fikk flertall!

Enda et sitat fra ST: "Heggem mener det ikke er kommet inn nye momenter etter kommunestyrets behandling i sommer som tilsier at det er behov for nye runder."

En slik påstand faller på sin egen urimelighet. 

Høyres Magnar Dalsegg dokumenterte flere ting som har blitt kjent (ikke bare for ham) etter kommunestyremøtet i sommer, men som Heggem etter egen påstand visste fra før !:

Nytt for de fleste er at 4 kommuner vil slå seg sammen til Orkland kommune, uttalelsene fra fylkeskommunene i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal som begge går for overføring nordover, men ikke som egen kommune, svikt i eiendomsskatt fra kraftproduksjon på 2,6 mill.

Som ivrig leser av budsjetter har jeg brukt et par timer på dokumentet som er sendt ut på høring; RINDAL KOMMUNE formannskapets innstilling til HANDLINGSPROGRAM med ØKONOMIPLAN  2017 -2020  ÅRSBUDSJETT 2017. Et meget godt, omfattende og detaljert dokument, men som dessverre viser hvilke store utfordringer kommunen har ved å stå alene. I frykt for å bli beskyldt for å snakke ned Rindal kommune og for å være en sovende bjørn siterer jeg fra høringen:

"Rindal har en svak inntektsøkning i forhold til mange andre kommuner - pluss 1,5 % oppgavekorrigert. Tallet var 2,8 % fra 2015 til 2016. Dette føyer seg inn i rekken av flere år med svak/dårlig inntektsøkning. Godt under det som har vært gjennomsnitt for kommunene generelt. Dette må vi anta vil være tilfelle også i årene som kommer ut fra kjente forhold."

Ovennevnte dokument inneholder svært mange tall, også de såkalte KOSTRA-tall. Rindal kommune utbemerker seg med svært høye kostnader sammenlignet med andre. For eksempel:

Brutto driftsutgifter til administrasjon pr. innbygger: Rindal i 2015 kr. 7.557.-, sammenlignbare kommuner i gjennomsnitt kr. kr. 5.194.-, gjennomsnitt for hele landet kr. 3.494.-.

Jeg vil sterkt anbefale at mange rindalinger studerer høringsutkastet.

Så avslutningsvis et sitat fra dagens Adresseavis fra Steinbecks roman Øst for Eden:

"Når et barn første gang gjennomskuer de voksne - når det første gang demrer i et lite alvorshode at de voksne ikke har goddommelig forstand, at deres meninger ikke alltid er kloke, deres tankegang ikke alltid riktige, deres avgjørelser ikke alltid rettferdige - da legges barnets verden uhyggelige øde".

Med vennlig hilsen
Jostein Grytbakk