Blåser liv i søndagsturen

2015 er friluftslivets år, og i den forbindelse samarbeider Rindal, Surnadal og Halsa kommune med lokale lag og organisasjoner om å arrangere søndagsturer gjennom hele året. 17 turer gjennomføres i hver kommune, for hver av de 52 ukene, derfor har initiativtakerne valgt å kalle prosjektet #5217søndag.

Søndagsturen ingress_690x505.jpg

Spreke initiativtakere: Trine Glåmen, folkehelsekoordinator i Halsa, Lilli Husby, kulturleder i Surnadal, Ragnhild Godal Tunheim, Norsk Vandrefestival-kontakt, Morten Møller, kulturleder i Rindal, Siri Heggem Bævre, folkehelsekoordinator i Surnadal, og Norunn Holten, StikkUT-kontakt. Grete Ranes Heggem, folkehelsekoordinator i Rindal var ikke til stede på bildetaking.

 

Friluftslivets år, et nasjonalt tiltak fra Norsk Friluftsliv, Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet, ble sist arrangert i 2005.

I år vil ulike lag og organisasjoner i Rindal, Surnadal og Halsa arrangere turer til både kjente og mindre kjente mål rundt om i de tre kommunene. Kulturminnesteder, utsiktspunkter, rasteplasser, topper eller andre besøksverdige steder er aktuelle, og turene kan ha ulike tema - for eksempel «Mat fra naturen», sier Ragnhild Godal Tunheim fra Norsk Vandrefestival. Hvilken type tur som blir arrangert er foreløpig ikke klart for alle 52 søndager, opplyser kulturleder i Surnadal Lilli Husby, men det som er klart er at felles for alle turene er at de er et lavterskeltilbud. Morten Møller spiller inn at det er ikke lengden på selve turen i seg selv som er det viktigste, men det å samles om meningsfylt aktivitet utendørs. Ragnhild Godal Tunheim påpeker at det er svært mange turfolk i området allerede, som er riktig flinke til å dra på tur ofte, men målet er å få med flere opp av sofaen og ut i naturen for å oppleve turglede, leik og artighet.

Første tur er allerede 4. januar. Da stiller Todalen idrettslag klare med et opplegg som starter kl. 12 på Tjønnmyra. Håpet er at snø skal falle og bli liggende, så det er mulig å benytte seg av skianlegget, men et alternativt opplegg vil også legges i tilfelle snøen glimrer med sitt fravær. Siden følger søndagstur i Rindal 11. januar, og Halsa påfølgende søndag. Slik vil kommunene rullere på å ha ansvar for turene. I Surnadal er hele 17 idrettslag, grendalag og andre lag og organisasjoner med tilknytning til friluftsliv involverte, mens i Rindal er turstigruppa naturligvis sentral sammen med 7-8 andre lag.  

Alle turer vil starte kl. 12, dette for å ha mulighet til å delta på turene selv om man kommer langveis fra. Lilli Husby håper at det blir mulighet for å arrangere felleskjøring til og fra. For å følge med på oppmøtested og turmål må man følge med på 5217.no, prosjektets hjemmeside. Tormod Ellingsen bedyrer at nettsiden alltid vil være oppdatert, og informerer samtidig om emneknaggen #5217sondag på Instagram, Facebook og Twitter. Deltakere oppfordres til å knipse bilder fra turene og dele på sosiale media.

De to første turene vil allerede være vel gjennomført når initiativtakerne inviterer til offisielt kick-off for friluftslivets år 17. januar. Da vil forskjellige sportsbutikker, stands, underholdning og informasjon være å finne på Surnadal Kulturhus. Innen da håper de at ordførerne i de tre kommunene har tatt den offisielle oppfordringen fra Miljødirektoratet og Norsk Friluftsliv om å sove utendørs for å delta på den nasjonale markeringen av Friluftslivets år 13. januar… Vi venter i spenning!

 

Her kan du lese om Friluftslivets år, offisiell nettside.