Biskop og elevråd 2

Biskopen og ungdommene

Det ble et varmt og åpent møte mellom biskop Ingeborg Midttømme og ungdommene ved Rindal skole da biskopen var på skolebesøk torsdag.

Tidligere på dagen holdt biskop Midttømme gudstjenester for barnehagene og skolene i Rindal. De godt og vel 80 elevene på ungdomstrinnet hadde forberedt spørsmål på forhånd, men for å få en mer genuin dialog med de unge hadde biskopen ikke villet vite om spørsmålene før hun kom. Elevene lurte på alt mellom himmel og helvete, men ett tema dominerte. Ungdommene var tydelig interesserte i å høre hva kirka, og biskopen selv, mener om homofili og ekteskap.

De hadde nemlig fått med seg at biskopen ikke ville ordinere homofile Hanne Marie Pedersen-Eriksen tidligere i år, og ville vite hvorfor. Biskopen mener synet på homofili er et stort spørsmål som kirka må jobbe mye med.

- Vi må diskutere sammen, lese Bibelen sammen, og bli enige om noe som gir mening for alle, fastslår hun.

Biskopen var også klar i sin tale på at alle mennesker skal møtes med samme menneskeverd og samme respekt, uavhengig av sin seksuelle legning. Det er samlivsform og kirkevigsel for likekjønnede som skaper uenigheter i kirka, forklarte hun.

- Det handler ikke om mitt syn på dem, men om mitt syn på ekteskapet. Det er vondt for begge parter, men jeg kan jo ikke ikke være tro mot meg selv heller. Skal jeg være en som leder for Jesus kan jeg ikke late som om jeg ikke forstår hva Jesus har fortalt. Men jeg har forståelse for at andre tolker det annerledes, sier Midttømme og henviser til det som står skrevet om homofili og ekteskap Bibelen.

Elevene ville også vite hvem Gud er for biskopen.

- Gud er som en god far. Han ser mer og vet mer enn det jeg gjør, han elsker meg og har gitt meg Jesus så jeg ikke trenger å være redd. Han gir meg trygghet, ro og fred, svarte biskopen.

- Tro handler veldig mye om hva vi er kjent med og hva vi har hørt om. Troen skapes gjennom ordene vi lager og ordene vi leser. Dåpen er en gave vi skal vokse med, derfor er dåpskjolene så lange, for å symbolisere det, smiler biskop Midttømme.

Spørsmålene var mange, og spente seg fra rene tekniske spørsmål (Hvem bestemmer at det skal være bispevisitas i skolen?) til de mer eksistensielle: Hvordan kan man tro på Gud når det er så mye elendighet i verden?

 Biskop Midttømme synes dette var et veldig godt spørsmål, og innledet sitt svar med å spørre om noen av ungdommene hadde småsøsken. Hun sammenlignet nemlig menneskets frie vilje, noe Gud ikke kontrollerer, med småbarns spontane følelses- og handlingsmønster:

- Mennesker er født med fri vilje til å gjøre akkurat slik de vil. Men vi mennesker har også et ansvar for å hjelpe og respektere hverandre og ikke være så opptatt av seg selv.

Biskop never_690x437.jpg

Biskop profil_690x396.jpg

Oversikt ovenfra_690x403.jpg

 

Siden fikk biskopen en omvisning på barne- og ungdomsskolen samt SFO av elevrådsrepresentantene Marina Reitan, Marit Grytbakk, John Michael Kirkholt og Tonje Heggem. Rektor Jon Brønstad var med på runden og kunne blant annet opplyse om at elevrådsundersøkelser viser at miljøet på skolen har bedret seg etter de fikk kantine. Når Rindal skole slås sammen med Øvre Rindal skole til neste år skal byggene huse en skole til, og da blir det nok nødvendig med oppgraderinger på barneskolen, fortalte Brønstad. Biskopen satte tydelig pris på omvisningen og ble spesielt glad for å høre om den mobilfrie sonen i sofaene på fellesarealet.

- Det er nok flere sofaer som godt kunne hatt det, smiler Midttømme.

 

Full fart_690x462.jpg

Biskopen var ikke fremmed for å bli med på en liten snurr med elevrådsrepresentantene!

Følget_690x453.jpg

Biskopen reiser med et anselig følge når hun er i Rindal. F.v. prost Leif Endre Grutle, Kjellaug Foseide, kulturrådgiver i bispedømmet John Eirik Brakstad, Elsa Jensvold (bak biskop Ingeborg Midttømme), rektor Jon Brønstad og sokneprest Lene Gåsvand og kirkeverge Ingeborg Nordlund bak elevrådsrepresentantene Marina Reitan, John Michael Kirkholt, Marit Grytbakk og Tonje Heggem.