Halloween_Alene i mørket

Ber spøkelsene i Rindal og Surnadal om å bruke refleks

De siste fem årene er det meldt om flere titalls påkjørsler av fotgjengere i Møre og Romsdal. Mange av disse ulykkene skjer i mørket. Onsdag 31. oktober er det Halloween med mange svartkledde barn langs veiene. Ikke bare skremmer de naboen, men også mange bilister får seg en støkk.

Bildet over: Foto: Gjensidige.

- I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han oppfordrer bilister til å være ekstra observante denne kvelden.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks. Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet.

- Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens ca. 450 blir lettere skadd.

- Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, avslutter Voll.