Ingress Spitfire2

Ber om hjelp til å gi unikt Spitfire-fly en siste reise

- Jeg får gåsehud, sa flyentusiast Tony Hoskins da han onsdag besøkte stedet i Nordmarka i Surnadal hvor Spitfire-vraket etter flyløytnant Alastair Gunn ligger. I sommer lager BBC og Hoskins dokumentar om Alastairs historie - og om flyet - som er helt unikt i verdenssammenheng.   

Alastair Gunn var på oppdrag for å fotografere Tirpitz i Trondheimsfjorden 5. mars 1942 da han ble beskutt av Luftwaffe-pilotene Heinz Knoke og Dieter Gerhardt. I den typen Spitfire som Gunn fløy ble gevær og rustning fjernet, og ekstra drivstoff lagt til, for å forlenge rekkevidden. Disse flyene hadde heller ikke radio, så pilotene var overlatt til seg selv, skyene, fart og manøvreringskunster for å unnslippe eventuelle kampsituasjoner.

Gunn hoppet ut i fallskjerm, men ble tatt og fraktet til Surnadalsøra, hvor tyskerne hadde Ortskommandantur – en form for distriktskontor. Gunn skal ha blitt avhørt i hele to og en halv måned fordi tyskerne ikke hadde kjennskap til at denne typen Spitfire kunne fly hele veien fra England til Norge og trodde Gunn var en del av en motstandsgruppe i Sverige. Til slutt ble Gunn sendt til konsentrasjonsleiren Stalag Luft III i Polen. I mars 1944 forsøkte han og nærmere 80 andre fanger å flykte, men de ble innhentet under flukten. Som en av 50 av denne gruppa ble Gunn henrettet 6. april.

 

- The BBC loved the idea

Det var Tony Hoskins som presenterte idéen om å fortelle Alastairs historie for BBC. Hans livslange lidenskap for fly og historie, særlig andre verdenskrig, gjorde at han satte seg fore å spore opp fly og flyvrak som bærer på historien om de mange menn og kvinner som kjempet for de allierte styrkene. Hoskins er svært opptatt av å bevare historien for fremtidige generasjoner og står bak flere bøker og dokumentarer om andre verdenskrig.

- BBC elsket idéen, sier han.

Episoden om Alastair vil bli en del av serien Digging for Britain, og Hoskins anslår at den potensielt vil kunne ses av 10 millioner mennesker verden over. I Storbritannia feirer Royal Air Force (RAF) 100 år, og episoden vil sendes på Remembrance Sunday (minnedag for falne i krig) - som i år faller på samme dag som Armistice Day (våpenhviledagen) 11. november.

Håpet er ikke bare å kunne fortelle Alastairs historie, men også å kunne bringe vraket «hjem» til Storbritannia. Denne flytypen, et Spitfire AA810, er en tidlig modell som det kun ble laget 400 av. 398 av disse gikk tapt under krigen, ett befinner seg i Sverige, og vraket av det siste har i 76 år ligget på Nordmarka. RAF Museum er dermed svært interessert i å ha flyet som en del av sine utstillinger.

Nå ber derfor Tony Hoskins om hjelp fra surnadalingene. Enten man har en del av vraket liggende i garasjen og vil bare vise den frem eller gi den til Hoskins, eller har en historie å dele, er alt hjertelig velkomment. Det eksisterer til og med en barneskjorte som etter sigende er sydd av fallskjermen.

- Jeg ville satt stor pris på det om folk vil hjelpe til med å la flyet få gjøre sin siste reise, sier Hoskins.

Onsdag formiddag fikk Hoskins selv stifte nærmere bekjentskap med flyvraket da kultursjef i kommunen Lilli Husby, Frode Foss og Råg Ranes tok han med på tur i Nordmarka. Det ble en stor opplevelse for den engelske flyentusiasten, som fant både flyvinge, skrog med opprinnelig maling fortsatt intakt, radiator og flere motordeler. Hoskins ble åpenbart overrasket og glad over funnene.

- Jeg får gåsehud, sier Hoskins når han får øye på den ene vingetippen.

Ive got goosebumps.JPG

PR skrog.JPG

Cockpit green Spitfire.JPG

Vraket hadde flere intakte malingsflekker, både lys blå, røde og cockpit green, som vi ser her.

Tony Hoskins, Frode Foss og Lilli Husby.JPG

Et stykke unna det som antas å være krasjstedet ligger en motordel. Det er denne delen som bekrefter at det er Spitfire-flyet Tony Hoskins har vært på jakt etter, og som korresponderer med arkivene i England.

Helge Røv Tony Hoskins Lilli Husby Karin Halle.JPG

Fungerende ordfører Helge Røv og kommunalsjef Karin Halle fikk først på dagen info om prosjektet. I bakgrunnen ser vi Spitfire-modellen som Alastair fløy over Surnadal.

Tony Hoskins Karin Halle Lilli Husby Alastair Gunn.JPG

I bakgrunnen ser vi Alastair selv.

 

Beretninger i Bæverhall

Lilli Husby forteller at det er mange surnadalinger som har historier om Alastair. Flere har sett Alastairs fallskjerm og flammene fra flyet, mens noen møtte han på Surnadalsøra og på Øye. Onsdag kveld møter Hoskins flere av disse i Bæverhall, og vil utvilsomt få rikelig med stoff til dokumentaren.

Trollheimsporten kommer tilbake med sak fra Bæverhall.