Politi ny ingress 2014

Bemanningsbehov i Møre og Romsdal politidistrikt

Alle ordførerne i Møre og Romsdal står sammen om en uttale til Politidirektøren om bemanningssituasjonen i Møre og Romsdal politidistrikt. Ordførerne oppfordrer politidirektøren til å styrke økonomien til Møre og Romsdal politidistrikt, slik at bemanningen kan økes til minimum landsgjennomsnittet pr tusen innbyggere.

I uttalen kommer ordførerne med en felles oppfordring til politidirektøren i forbindelse med implementeringen av ny organisering av politidistriktene:

For å få den nye modellen til å fungere optimalt er det etter vårt syn helt nødvendig at politidistriktet får tilført ressurser, slik at vi som et minimum har den samme dekningen pr tusen innbyggere som landsgjennomsnittet. 

Politiet i Møre og Romsdal har over tid slitt med lav bemanning. De første oversiktene for de nye politidistriktene viser at vi har desidert lavest antall politistillinger pr. tusen innbyggere (1,29 i tredje kvartal 2016).

- For å komme opp på samme nivå som nest dårligst bemannet distrikt må de tilføres 23 stillinger.
- For å komme opp til gjennomsnittet må de tilføres 91 stillinger.

Ledelsen i politidistriktet har utarbeidet en detaljert behovsanalyse for de enkelte enheter der konklusjonen er at en, for å oppfylle krav og forventninger til Nærpolitireformen, har behov for til sammen 78 nye stillinger.

Det har vært hevdet at Møre og Romsdal har så lite kriminalitet at det er grunnlaget for ikke å gi politidistriktet et bemanningsløft. Pr. politistilling har politidistriktet 36,4 straffesaker til behandling (2015). Sammenlignet med Trøndelag, Nordland og Troms er det samme saksmengde fordelt på politiansatte.

Politidistriktet er langstrakt, oppsplittet av fjorder og fjell, og politiet er avhengige av ferger og åpne fjelloverganger. Det tar ca 6 timer å kjøre fra sør til nord. Politidistriktet må ha flere vaktregioner som i utgangspunktet må greie seg selv. Dette er ressurskrevende og kostbart.

Vi oppfordrer politidirektøren til å styrke økonomien til Møre og Romsdal politidistrikt, slik at bemanningen kan økes til minimum landsgjennomsnittet pr tusen innbyggere. På den måten kan Nærpolitireformen gi de forventede kvalitetsmessige effektene til beste for innbyggerne i Møre og Romsdal.

 

Uttalen er underskrevet av alle de 36 ordførerne i Møre og Romsdal.