Skuterkjøring

Avslører ulovlig skuterkjøring fra lufta

Statens naturoppsyn og politiet har flydd med helikopter over store deler av Hedmark og Trøndelag nylig. Målet er å kartlegge omfanget av ulovlig kjøring med snøskuter. Når helikopteret seiler inn over Rindalsfjellene åpenbarer det seg et nett av snøskuterspor i det hvite teppet.

 

Store fjellområder er dekket av skuterspor. Statens naturoppsyn har så langt i år anmeldt 40 personer for ulovlig kjøring med skuter i Norge.

– Dette er rett og slett nedslående. Det blir mer og mer ulovlig motorisert ferdsel i utmarka, sier oppsynsmann Erik Ydse fra Statens naturoppsyn.

 

Store områder med skuterspor
 

På snødekte vidder og i vernede områder går sporene på kryss og tvers. Når helikopteret seiler inn over Rindalsfjellene åpenbarer det seg et enda større nett av snøskuterspor i det hvite teppet.

– Hele området er oppkjørt. Det er trist å se, sier Ydse.

– Dette er ikke lovlig?

– Nei, dette er absolutt ikke lovlig kjøring.

Skuterførere har fått bøter på mellom 8.000 og 15.000 kroner. Enkelte har fått ekstra gebyr på grunn av høy fart eller at skuteren ikke er registrert.

– Hensikten er ikke å ta flest mulig, men å få folk til å følge reglene. Frikjøring i terrenget forstyrrer dyrelivet i en sårbar tid av året. Det kan også være en sikkerhetsrisiko for dem selv og andre med tanke på mulige skred, opplyser seksjonssjef Kari Kveseth i Statens naturoppsyn.

Ulovlig snøskuterkjøring

 

Foto: Anne Skjølsvold

Illustrasjonsbilde: Skuterkjøring i Løfallfjella tidligere (Foto: Anne Skjølsvold)

Ingressbilde: Skjermdump fra NRK

 

Les hele saka på NRK Trøndelag