Avløserkurs som valgfag i skolen

Hvert tredje år arrangeres avløserkurs på Rindal ungdomsskole. Det er Indre Nordmøre Landbrukstenester som arrangerer kurset i samarbeid med Rindal kommune. Elevene har allerede vært på besøk i tre ulike fjøs. Tirsdag var jordbrukssjef Bjarne Lund innom skolen for å fortelle om "Bonden som arbeidsgiver".

Ved å arrangere et slikt kurs hvert tredje år sørger man for at alle elevene ved skolen får en sjanse til å gjennomføre kurset i løpet av ungdomsskoletida. Daglig leder Eli Gulla i Indre Nordmøre Landbrukstenester forteller at de har et godt samarbeid med Rindal kommune og flere andre aktører om disse kursene. Kurset skal gi ungdommene den nødvendige kompetansen til å arbeide som landbruksavløsere, og denne gangen er det ni elever som deltar.

Kurset startet med en teoretisk del om melking i regi av Tine, etterfulgt av ei økt med melking i praksis. Kursdeltakerne har vært på to gardsbesøk til, både i kufjøs og sauefjøs. Så følges det opp med et par teoretiske økter med ulike tema, før de skal ut i en praksisperiode med fem fjøsstell med melking.

avløserkurs 2016.jpg
F.v. jordbrukssjef i Rindal Bjarne Lund og kursdeltakerne Joakim, Tobias, Anny, Anders, Malin, Jon Ivar, Christoffer og Marit. En av elevene var ikke til stede da Trollheimsporten var innom.

Tirsdag var det jordbrukssjef Bjarne Lund som sto for undervisninga. Han snakket om bonden som arbeidsgiver. Teoriøktene som er igjen handler om dyrehelse og fôring. Når alt dette er gjennomført er elevene klare for praksisperioden.

De fleste av elevene som er med på kurset kommer fra gård selv, men det er ikke alle som kommer fra melkebruk. Noen av dem kan mye fra før, men alle synes at de har lært mye nytt i løpet av kurset. Særlig er det interessant å lære forskjellige teknikker og bruk av utstyr, synes de.