Åshild Sognnæs Hauso ingress

Åshild vant pris

Åshild Sognnæs Hauso fra Rindal er utdanna sivilingeniør i vann- og miljøteknikk etter 5 år ved universitetet på Ås. Masteroppgaven hennes ble kåra til årets beste masteroppgave i vann- og avløpsteknikk i 2013.

Åshild er 26 år og oppvokst i Lomundalen i Rindal. Men ho flytta fra bygda for snart 10 år siden, da ho begynte på Follo (Orkdal videregående skole), forteller ho til Trollheimsporten. Senere gikk ho et år på folkehøgskole i Bergen, før ho begynte på ingeniørstudier ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Les om studentprosjektet hennes i Etiopia i 2012 HER.

Åshild vant prisen for årets beste masteroppgave innen vann- og avløpsteknikk i 2013. Det kan du lese om på NMBU sine nettsider HER, på nettsidene til Åshild sin arbeidsgiver Hjellnes Consult i Oslo HER, og på bygg.no HER

Masteroppgaven hennes hadde tittelen: "Klimaanalyse av biogassproduksjon fra avløpsslam" og ble utført våren 2013 for tre renseanlegg i Østfold. Hjellnes Consult skriver bl.a. at oppgaven er omfattende, og vil bidra innenfor utviklingen av fagområdet vann- og avløpsteknikk. Det var veldig artig å vinne prisen, sier Åshild. Man kan jo alltid tenke at man kunne gjort det enda bedre, sier ho. Men ho vant prisen i konkurranse med flere andre sterke oppgaver både fra universitetet på Ås og fra NTNU i Trondheim, og da er det ingen tvil om at ho har gjort en veldig god jobb med oppgaven.

Åshild begynte å jobbe for Hjellnes Consult i høst, som nyutdanna sivilingeniør. Firmaet har 210 ansatte som jobber med forskjellige fagområder. 13 av disse jobber med kommunalteknikk/vann- og avløpsteknikk. Det er interessant og variert arbeid, sier Åshild. Ho arbeider på oppdrag for ulike kommuner i Norge. Det stor etterspørsel etter folk med hennes utdannelse, så dersom hun skulle ønske å flytte til en annen by vil det være lett å få jobb. Men foreløpig har ho ingen planer om å flytte. Jeg tar det som det kommer, sier ho. Og fremdeles er det Rindal som er "heime".
 

Åshild Hauso.jpg

På bildene fra prisutdelinga ser vi Åshild og Per Helge Tomren fra RIFs ekspertgruppe i vann- og miljøteknikk. (Foto: C. Ræstad)