taekkwondo andrea emma_550x523

Årets sommerleir godt i gang

For svært mange er det å tilbringe en uke i Surnadal i starten av august blitt en tradisjon. År etter år kommer hundrevis av barn og voksne fra hele landet for å delta på sommerleiren i Taekwon-do. Denne uka er det samling for deltakere over 12 år. Neste uke inntar familiene bygda. Da er det treningsleir for deltakere fra 7-12 år. Emma Øyane og Andrea Einmo Engdal (bildet) er begge fra Surnadal, og har deltatt på sommerleiren hvert eneste år siden de startet med sporten.

- Den første uka er det 330 deltakere, og uka etter rundt 250. På barneleiren har de aller fleste med seg familien, så da er det virkelig storinnrykk i bygda, sier sommerleirens "far", Kjell Gunnar Polden.  Det var snakk om å avlyse årets leir på grunn av det tragiske som skjedde i Oslo og på Utøya 22. juli, men Polden fikk mail fra Norges idrettsforbund som anbefalte at leiren skulle bli arrangert som planlagt.

Emma Øyane og Andrea Einmo Engdal er begge 16 år og har deltatt på leir hver sommer siden de ble aktive i Taekwon-do. Begge jentene har rødt belte med tre striper, som betyr at neste gradering fører til svart belte - Vi håper at vi kan gradere oss til jul. Svart belte blir stas, smiler jentene.

Andrea har vært aktiv i sporten i 4 år. - Jeg begynte egentlig litt tilfeldig. Jeg hadde nettopp sluttet på drama, og hadde tid til overs på fritida. To av mine venninner var allerede med, og anbefalte meg å prøve. Det skulle vise seg at taekwon-do passet meg bra, og har vært med siden den gang. Og det er jeg veldig glad for!
Emma startet for 7-8 år siden - Jeg og en venninne bestemte oss for å dra på ei trening. Vi syntes det virket kult med taekwon-do, og det var det virkelig også! Jeg er så glad for at jeg tok det valget, og har aldri angret.

Begge trener 3-4 ganger i uken. I tillegg har de vært instruktører. - I høst begynner vi på Surnadal vidaregåande skole, og gleder oss veldig til faget "toppidrett".  For første gang kan nemlig elevene velge å spesialisere seg i taekwon-do. Det er Kjell Gunnar Polden som skal lede elevene i faget - Dette er et stort pluss for skolen. Veldig, veldig bra tiltak som vi gleder oss masse til, sier jentene som kan anbefale sporten til alle: - Dette må prøves, og vi kan garantere at det er artig og lærerikt. Taekwon-do handler ikke bare om fysisk trening, men også om kunnskap om mennesket som helhet, respekt, etikk og moral. Det er kunnskap du alltid får nytte av.  Alle blir veldig godt tatt imot i klubben, og du blir kjent med mange nye mennesker fra hele landet. Det er en stor fordel av vi har folkehøgskolen her. Dit kommer mange utøvere fra hele landet som man blir godt kjent med gjennom felles treninger, avslutter Emma og Andrea før de inntar gulvet i idrettshallen for en ny treningsøkt.