Lam2

Årets første?

Vanligvis starter lamminga rundt 20. april, så dette var i tidligste laget. Allerede sist mandag, 19. januar, såg denne vesle skapningen dagens lys. Lam så tidlig på året er slett ikke ønskelig, men det er heller ikke uvanlig at det skjer.

Lam nært_700x607.jpgVi lurer på om dette er årets første. Ikke at det er noen rekord å trakte etter, men av og til skjer det at søyer ”tar seg” mens dyra går ute om høsten, og denne må jo ha blitt unnfanget så tidlig som i slutten av august, mens sauene enda var i fjellet.

Det hender at søyene blir brunstige så tidlig på høsten, og det skjer også at enkelte værlam blir kjønnsmodne tidlig og da kan dette bli resultatet.

Nå kom ikke dette lammet som noen stor overraskelse, men at det skulle skje så snart var uventa. I paringssesongen i november/desember var det to søyer som ikke viste tegn til brunst her i Ingebrigtslia. De var totalt uinteressert i alle friere som kom på besøk, den ene karen kjekkere enn den andre kom og bød seg fram, både todalinger og surnadalinger, men like lite hjalp det. De bare snudde seg bort og overså dem totalt.

Da ble mistanken vakt, og da de etter jul begynte å lage seg til med jur, var forklaringa klar: De hadde ”tatt seg” på beite. Og mandag morgen låg denne lille skapningen i god ro i storgaren i lag med mor og mange ”tanter”. Han har fått navnet Primus som betyr Den første. Den andre søya kommer også til å lamme med det første.

Primus er et værlam, og derfor får han neppe noe langt liv. Siden han er født så tidlig vil han bli kjønnsmoden tidlig på sommeren og kan ikke slippes til fjells sammen med de andre sauene.  

Kanskje får du han servert helstekt på grillparty i sommer? Så kort og så brutalt kan et bekkerliv være, spesielt når du er født på ei utid og med ukjent far.

Lam_700x618.jpg