tp_leserinnlegg

Arealtilskudd grovfor - feil informasjon i leserinnlegg

Aksjonsgruppa for en åpnere kommunereformprosess hadde i går 18. mai et leserinnlegg – ”Orkdalsalternativet  - et tapsprosjekt for rindalsbonden”. 

Hovedtemaet var bekymring for tap som kunne påføres rindalsbøndene fordi arealtilskuddet er 100 kr lavere pr da i Orkdal enn i Rindal/M&R (er i forskjellige soner).


DETTE BLE FEIL: Det viser seg at i kommuneproposisjonen 2016 er det sagt bl.a. dette om landbruksstøtte:

“Dersom to eller flere kommuner med ulik sonesetting skal slås sammen til én ny kommune, skal den soneplasseringen som gjaldt for hver kommune videreføres også etter sammenslåingen. Dette innebærer at det innenfor én sammenslått kommune vil kunne være ulike soner, og dermed også ulike satsnivåer, for en og samme tilskuddsordning. Dette vil bl.a. gjelde arealtilskudd for planteproduksjon og distriktstilskudd for hhv. melk- og kjøttproduksjon.”


Takk til jordbrukssjef Lund som i milde ordelag orienterte om feilen, og sendte over utdrag fra kommuneproposisjonens tekst!

Vi beklager at vi ikke har fått med oss dette, og kvitterer med å slette hele leserinnlegget av 18. mai!
 

Samtidig fikk vi bekreftet at det vi skrev om investeringstilskudd til fjøs er rett, se forøvrig også kulepunkt 9 i leserbrev av 16.mai:

”I M&R får i opplyst at tilskuddet er 20% av byggekostnad, oppad begrenset til 1.500.000

I ST er tilskuddet inntil 33% av byggekostnad, oppad begrenset til 900.000. I Regionalt næringsprogram Sør-Trøndelag 2016 finner vi satsene i pkt 6.4 på side 27-28.

For et fjøs som koster 7,5 mill eller mer vil rindalsbonden tape 600.000 på at vi blir en del av Stor-Orkdal. ”
 

Rindal, 19. Mai 2016
For aksjonsgruppa
Johan Helgetun