karlsvik

Arbeiderpartiet og Bondelaget i samrådsmøte

I dag hadde Arbeiderpartiet og Bondelagene i Midt-Norge felles samrådsmøte på Saga Trollheimen Hotel i Rindal. Inge Martin Karlsvik, fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, presenterte Bondelagets forventinger til jordbruksforhandlingene i 2015.

Det var representanter fra Møre og Romsdal Arbeiderparti, Sør-Trøndelag Arbeiderparti, Nord-Trøndelag Arbeiderparti, Møre og Romsdal Bondelag, Sør-Trøndelag Bondelag og Nord-Trøndelag Bondelag som var tilstede på samrådsmøtet.

Trollheimsporten var tilstede da Inge Martin Karlsvik, fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, la fram Bondelaget sine forventinger til jordbruksforhandlingene.

møtet.jpg

- Den blå-blå regjeringen tok fra de små og ga til de store, sa Inge Martin Karlsvik.

Han la fram statistikk som viste eksempler fra kjøttfedrift.12% av kjøttfebøndene fikk et økonomisk løft etter det siste jordbruksoppgjøret, mens de resterende fikk redusert sine inntekter. Dette er ikke Bondelaget fornøyd med.

Ordningene med distriktstilskudd er svært viktige for Bondelaget. Bondelaget tror ikke at mer stordrift er mest samfunnsøkonomisk lønnsomt på sikt.

Bondelaget ønsker heller ikke større omsetningeregioner for melk. 

Inge Martin Karlsvik.jpg

- Det er ikke bra om en bonde fra Jæren kan kjøpe melkekvote fra en på Sunnmøre, eller en på Østlandet fra en på Røros, sa Karlsvik. - Det vil få store konsekvenser. Det er ikke ønskelig å flytte mer av husdyrproduksjonen til de områdene i landet som er best egnet for produksjon av matkorn, sa han.

Bondelaget er også opptatt av at jordbruket må tilpasse seg klimaendringene, og være med å bidra til reduserte utslipp.

Jon Aasen.jpg

Fylkesordfører i Møre og Romsdal Arbeiderparti, Jon Aasen, mente at Arbeiderpartiets standpunkt er helt i tråd med det Bondelaget krever.

- Det norske landbruket er en trygghet i forhold til ren mat, sa Jon Aasen.

Flere av møtedeltakerne var opptatt av fjorårets jordbruksforhandlinger, der Arbeiderpartiets engasjement var avgjørende for at regjeringes forslag ble endret i Stortinget. Det er heller ingen tvil om at Arbeiderpartiet fortsatt vil støtte opp om norsk landbruk.

Egil T. Ekhaugen.jpg

Fylkessekretær i Møre og Romsdal Arbeiderparti, Egil T. Ekhaugen, la i sin avslutning vekt på hvor viktig landbrukspolitkk er for Arbeiderpartiet.


NRK Møre og Romsdal har denne artikkelen fra møtet: Håper å slippe brudd og konflikt