Anne P1010424_150x200

Apostrof til irritasjon

I Trollheimsportens kommentarspalte kommer våre medarbeidere med betraktninger om smått og stort, og ser med skråblikk på ting i tiden. Denne gangen skriver Anne Skjølsvold om en irriterende apostrof.

 

 

Sist vi var "på lufta" skrev vi om om særskriving av ord.
(Å dele er bra, men .. ) og hevda at trangen til å dele opp ord måtte være en ny form for Engelsk syke.

En annen variant av samme lidelse synes den sterkt overdrevne bruken av genitivsapostrof å være. Vi ser det over alt, særlig i avisannonser og der det ellers henvises til firmanavn.

 
GENITIVSAPOSTROF I ENGELSK

På engelsk bruker en apostrof for å vise genitiv: Der heter det  my father's house og Peter's book,

 

GENITIVSAPOSTROF I NORSK

- men ikke på norsk. Vi skriver ganske enkelt min fars hus og Peters bok.
Hvorfor bruker da så mange genitivsapostrof på norsk? Er det fordi det ser "finere" ut? Eller er det fordi vi tror at når det er slik på engelsk, så må det være slik på norsk også?

Genitivsapostrof er lite brukt i norsk, bare ved ord som slutter på s, x, og z, og da skal apostrofen være helt til slutt. Eksempel: Johannes' evangelium, Marx' skrifter og Grete Waitz' treningsprogram.

- Og i noen få andre spesielle tilfeller som du finner ved å gå inn på  for eksempel Korrekturavdelingen.no 

 

"FRISØRER FOR GENITIVSAPOSTROF"
 
I firmanavn ser vi svært ofte  denne genitivsapostrofen påhengt, og det virker som om særlig frisører har en forkjærlighet for den. På en og samme side i katalogen Gule sider  finner vi:

Britt's Frisørsalong, Guttorm's Herrefrisør. Lillian's frisørsalong, Stina's Frisørverden, Milla's Hårhjørne, Wenche's Hårpleie, Hege's Salong, Lill Marthe's Frisørsalong og Hilde's Frisørstudio.

Alle disse apostrofene er helt unødvendige. De skulle vært fjerna! De er utrolig irriterende!

 

SPRÅKVASKING AV FIRMANAVN?

Vi undres egentlig over at Brønnøyregistrene godkjenner firmanavn som skrives feil i henhold til norske rettskrivningsregler. Skulle de ikke hatt en språkvasker der oppe som fjernet apostrofer og andre skrivefeil fra firmanavn før de blir godkjent og registrert?

 

APOSTROF OG AKSENT

Nå må heller ikke apostrofen forveksles med aksent. Ofte ser vi aksent brukt som apostrof, men aksentene ligger på et annet sted på tastaturet og brukes over bokstaver, mens apostrofen skal være etter eller mellom bokstavene. Apostrofen skal se ut som et opphøyd komma.

 

TEST DEG SELV

Mer om regler for bruk av genitivsapostrof finner du på norsksidene.no. og ta gjerne testen nederst på sida.

Og ønsker du å teste dine kunnskaper på området ytterligere, kan du jo ta denne quizen i Aftenposten. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen!

Vi må litt beskjemmet bekjenne at vi bare fikk  8 av 10 rette ved første forsøk. Fikk du full score?

 

Av og til kan apostrof brukes til å erstatte en bokstav, som for eksempel i Kupper'n, mutter'n og fatter'n 
 

Så konklusjonen må bli: Genitivsapostrofen - vekk me'n!