Åpen dag med fokus på kvinner i politikken

Eivind Hasle holdt et fengslende foredrag om kvinner i politikken på Åpen dag 15. januar. Rindal Pensjonistlag åpnet møteåret med å sette fokus på utviklingen fram til alminnelig stemmerett for kvinner i 1913. Hasle imponerte med stor kunnskap om hvordan organisering, debatter og framdriften var. Han tok også for seg utviklingen fram til i dag.

Hasle viste at det tok tid før mange kvinner ble aktivt med. Møre og Romsdal fikk sine første kvinner på Stortinget i 1977. Det var Aslaug Fredriksen og Mary Eide. Første kvinnelige ordfører i Møre og Romsdal var Reidun Romfo, Sunndal, i 1980. Og i 2013 var det faktisk bare to kvinnelige ordførere i fylket. Nå er det tre etter at Surnadal kom med i høst.

IMG_0130.jpg
Slik kan det gå med de stakkars mennene når kvinner skal ut og bruke stemmeretten.

IMG_0131.jpg
Gravstøttene viser tydelig hvem som blir satt størst pris på, også etter at livet er slutt.

Den store støtta er over Ole Anton Qvam, stortingsmann og statsråd for Venstre.

Den lille gravsteinen er over hans kone, Fredrikke Marie Qvam. Hun startet Norske Kvinners Sanitetsforening, og hun nedla et enormt arbeid fram til full stemmerett for kvinner.

Eivind Hasle ler godt av bildet han har fått tatt på Egge kirkegård i Nord-Trøndelag.

IMG_0126.jpg
Mange deltakere på Åpen dag.

IMG_0123.jpg
Kjøkkengjengen er i rute. De har smurt på maten og kokt kaffe. Fra venstre Else Ålbu, Else Løfald og Ingrid Rindalsholt.

Gudrun Moen leste dikt som passet ypperlig til foredraget, om hvordan et virkelig kjerringemne skulle være. Serveringen var som alltid topp. Arvid Halsetrønning spilte til allsangen.

Dermed er Rindal Pensjonistlag i god rute med vårsesongen. Neste treff er 29. januar, og da er det flyktningekonsulenten som skal presentere seg.


Tekst og foto: Helene Nergård