Nils Heggem og Gøran Bolme 2

Alltid noe nytt i Småtrolluka

Småtrolluka 63° Nord var en populær nyhet i Småtrolluka i fjor. I år arrangeres Småtrolluka 63° Nord tidligere på sommeren, slik at de som spiller fotball også får mulighet til å delta. Årets nyhet i Småtrolluka er "Den rosa sko" - et lavterskeltilbud for jenter 9-11 år.


Småtrolluka 63° Nord skilles ut fra Småtrolluka

Småtrolluka 63° Nord var nyheten i Småtrolluka i fjor. Småtrolluka samarbeider med iTrollheimen om dette tilbudet. Gøran Bolme/iTrolheimen organiserer opplegget, og Rindal IL stiller med folk som er med på gjennomføringen. I fjor var 18 deltakere på tur, og det var en suksess. Flere av deltakerne fra i fjor har meldt seg på igjen i år.

Gøran Bolme forteller at dette er et tilbud til de som ikke nødvendigvis er så interessert i fotball, men gjerne vil være med på lagspill. Han har fått mange positive tilbakemeldinger på opplegget, både i Småtrolluka 63° Nord og i Vintercampen for barn som iTrollheimen arrangerte i vinterferien.

Småtrolluka har nå bestemt seg for å skille dette friluftstilbudet ut fra selve Småtrolluka, slik at de som spiller fotball også får mulighet til å være med.

Småtrolluka 63° Nord arrangeres over 4 dager i perioden 28. juni - 1. juli. Selve Småtrolluka arrangeres 10. - 14. juli. I tillegg arrangerer Rindal IL skiskolen Camp Trollheimen 3. - 6. august. Camp Trollheimen hadde også sin opprinnelse i Småtrolluka. Dette har også blitt en stor suksess.

IMG_5484.jpg
Deltakerne i Småtrolluka 63° Nord i fjor


Nytt område på Nordmarka

Tilbudet utvides i år, slik at det er plass til flere deltakere. Gøran Bolme regner med at det blir opptil 30 deltakere på turen. I år har han valgt ut et nytt område, og legger opp til en del nye aktiviteter.

På dag 1 starter de ved Solåsvatnet på Vestre Nordmarka. Så skal alle padle i kano fram til veien. Underveis blir det fisking og lokale historier, kanskje også en tur innom kalksteinsgrotta Limåskirka.

På dag 2 blir det kanopadling på Krokvatnet, med fokus på kart, kompass og navigering. Langs vatnet blir det lagt ut poster som deltakerne skal finne fram til. Her skal de løse ulike friluftsoppgaver.

På dag 3 blir de i Togdalen naturreservat. Der blir det fokus på økologi, arter, vern og forvaltning. Den siste natta skal de ligge i telt i området ved Finnråa.

På dag 4 er målet å nå toppen av Skåkleiva. Så går de ned igjen til avslutning på Tørsåsløa.

Det blir altså et variert opplegg, med mye kanopadling, og ikke så mye gåing som det var i fjor. Gøran Bolme har planlagt å ha forskjellige ruter hvert år, slik at det blir variasjon for de som ønsker å være med flere ganger. Han mener også at det er fint å forflytte seg fra dag til dag, i motsetning til å ha en fast base.

- Det ligger mestring i å nå et nytt mål hver dag, sier han.


Legg igjen mobilen hjemme!

Gøran Bolme forteller at det blir mobilforbud på årets 63° Nord. Dette har iTrollheimen prøvd ut gjennom Vintercampen som de arrangerte i vinterferien, og de har fått mange positive tilbakemeldinger på dette. Man får uansett ikke ladet telefonen når man er ute på tur i flere dager. Erfaringen fra Vintercampen er at barna får et helt annet fokus på hverandre og det som skjer rundt dem uten mobil.

Lederne har selvsagt med seg mobil, slik at deltakerne får låne telefon om det er noe.

Gøran Bolme lover også å legge ut en statusoppdatering på facebook hver kveld, slik at foreldre og andre interesserte kan følge med og se at det står bra til.


Et trygt og godt opplegg

Opplegget i Småtrolluka 63° Nord er for barn i alderen 9 - 17 år, og vanskelighetsgraden på diverse oppgaver og aktiviteter vil selvsagt tilpasses hver enkelt. Deltakerne vil også bli inndelt i grupper etter alder. Tilbudet er for alle, og det settes ikke krav til ferdigheter. Det viktigste er at man skal trives på tur, og få prøve og mestre noe man ikke har gjort før.

Nils Heggem forteller at det blir med flere ledere på turen, og full forpleining med mat er inkludert. Så dette er et trygt og godt opplegg for barna.

- Dette gleder vi oss til, smiler Gøran Bolme.


Småtrolluka med tradisjonelt opplegg

Nils Heggem er avtroppende leder i Småtrolluka. Han har sittet i styret i mange år, og vært leder de siste årene. Nå har Johannes Løset tatt over som leder, men Nils Heggem fortsetter i styret en stund til.

Det blir lagt ned en enorm dugnadsinnsats i Rindal IL gjennom året, og da særlig med de store arrangementene om sommeren. Nesten alt arbeid utføres på dugnad.

I fjor fikk Småtrolluka tildelt Sør-Trøndelag idrettskrets sin arrangørpris. Nils Heggem forteller at det var fint å få en slik hederspris etter at så mange har jobbet så mye med Småtrolluka helt siden starten på 1980-tallet. Han forteller at Eli Landsem har vært med å arrangere Småtrolluka hver sommer i alle disse årene.

Småtrolluka har rundt 250 deltakere hvert år. De er i alderen 6-17 år. Det er tilbud om overnatting på skolen, og det er 50-60 stk som benytter seg av det tilbudet hvert år. Det arrangeres også aktiviteter for deltakerne på kveldstid.

I løpet av uka er det en turdag for deltakerne. De yngste får tilbud om en tur til Rørvatnet, der det vil bli lagt opp til flere aktiviteter. Turopplegget for de eldste deltakerne er ikke bestemt enda, men det skal bli en fengende og spennende opplegg, slik at det blir attraktivt å delta på tur også.

ingress 2.jpg
Fra Småtrolluka 2016

IMG_2931.JPG
Triathlon på Tjønna (2016)


Småtrolluka Pluss

Småtrolluka Pluss er et tilbud til dem som har ekstra ambisjoner innen fotball, og ønsker et spisset opplegg. Tilbudet er for aldersgruppa er 14-17 år. Her er det Eli Landsem og Gunnar Halle som har hovedansvaret. 

Eli Landsem har Europas høyeste trenerutdanning, UEFA pro lisens, og hun har trent og spilt på landslag og klubblag på nasjonalt toppnivå. Gunnar Halle er landslagstrener for U-16/17. Dette er med andre ord et helt ulikt tilbud!

Deltakerne i Småtrolluka Pluss vil trene mest i Rindalshallen. 

Småtrolluka PLUSS gruppe[1].JPG
Fra Småtrolluka Pluss med Nils Arne Eggen (2015)


Ikke dyrt å delta

Nils Heggem forteller at prisen for deltakerne på Småtrolluka er satt litt ned fra i fjor. I tillegg er det søskenmoderasjon. Småtrolluka er et rimelig tilbud sammenlignet med mange andre fotballskoler rundt om i landet.

I Småtrolluka er det lagt opp til å ha nok trenere til å ta vare på hver enkelt deltaker. Det skal være høy kvalitet, og godt utbytte enten man er et kjempetalent eller om man ikke har kommet så langt i utviklingen enda.

- Folk kommer igjen år etter år, og er veldig fornøyd. Det må tyde på at vi gjør noe riktig, sier Nils Heggem.

Det er fortsatt ledige plasser på Småtrolluka og Småtrolluka 63° Nord. Påmelding under Småtrolluka på Rindal IL sin hjemmeside.

SCAN0009.jpg

"Den rosa sko" - Et lavterskeltilbud for jenter

Årets nyhet i Småtrolluka er "Den rosa sko". Dette er et lavterskeltilbud for jenter i alderen 9 - 11 år.

Det kreves ingen fotballferdigheter for å være med her. Som ellers i Småtrolluka skal idrettsgleden stå i fokus. Eli Landsem og NFF har vært med å realisere "Rosa sko"-prosjektet, og flere Oslo-skoler har deltatt i prosjektet så langt. Hensikten er å vekke fotballinteressen blant jenter i barneskolealder. 

De siste årene har det blitt stadig større andel av jenter blant deltakerne i Småtrolluka, og nå får man med enda flere jenter blir med gjennom dette prosjektet.

"Rosa sko"-delen av Småtrolluka er enda ikke ferdig planlagt. Men etter hvert vil du finne mer informasjon og mulighet for påmelding under Småtrolluka på Rindal IL sin hjemmeside.

 

Bildet øverst: Nils Heggem og Gøran Bolme