Janne Rangnes Halvard Fjeldvær og Ivar Vikan

Alle nettkunder får ny strømmåler

Innen årsskiftet skal alle strømkunder i Norge ha fått ny automatisk strømmåler. Denne uka har Svorka startet arbeidet med å skifte ut målere hos alle sine nettkunder i Surnadal, Rindal og Halsa.


Nye strømmålere til alle Svorkas nettkunder

Innen 1. januar 2019 er det pålagt etter forskrift fra Norges vassdrags- og energidirektorat at alle strømkunder i Norge skal ha fått ny automatisk strømmåler, på fagspråket også kalt Avanserte Måle- og Styringssystemer (AMS). Dette er den største moderniseringen av strømnettet på over 100 år. Svorka starter utrullingen av nye strømmålere i Surnadal, Rindal og Halsa 16. februar.

Svorka har arbeidet med forberedelser til digitaliseringen i lang tid. Det skal blant annet installeres tilsammen 540 nettstasjoner for radiokommunikasjon i de tre kommunene. Dette arbeidet er godt i gang, og skal være ferdig til påske. I juli skal også alle AMS-strømmålere være ferdig installert. Da starter funksjonstesting av AMS og jordfeilovervåkning. Alt skal være oppe og gå i god tid før årsskiftet.

Det er tilsammen 6700 strømmålere i Svorkas konsesjonsområde, og alle skal nå byttes ut. Ca 700 av nettkundene har allerede AMS-måler, men disse skal også byttes ut. Grunnen til det er at Svorka nå gå over til et nytt system, og alle kunder skal inn i dette systemet.

Næringslivet er allerede vant til automatiske strømmålere. De fleste bedrifter har hatt det i flere år allerede.


Hvorfor AMS?

Det nye AMS-systemet vil gi Svorka en enda bedre oversikt over forbruket i strømnettet, og det blir enklere å finne feil, f.eks. ved strømbrudd. Slik vil det også gi bedre beredskap, raskere retting av feil, mer effektiv drift og mer riktige investeringer. AMS vil også gi samfunnet bedre forsyningssikkerhet.

De nye strømmålerne medfører en rekke fordeler for nettkundene.

– Våre nettkunder får automatisk avlesning av strømmåler og slipper å lese av strømmen selv. Faktura på nettleie blir mer forutsigbar og strømregningen blir basert på presist strømbruk. I tillegg til økt forutsigbarhet rundt eget strømforbruk, kan vi i fremtiden benytte nye produkter og tilleggstjenester som vil bidra til ytterligere redusering av energiforbruk og optimalisering av smarthusteknologi, forteller Ivar Vikan i Svorka. 

Han understreket at det er meldt om gode erfaringer med overgang til AMS fra hele landet.
 

Ikke dyrere for kunden

Ivar Vikan forsikrer at digitaliseringen ikke vil medføre ekstra kostnader for kunden. I de tilfeller der noen har opplevd uforklaring økning i strømforbruk etter å ha fått installert AMS-måler kan det ha vært noe feil med avlesningen tidligere, eller det kan ha vært feil på den gamle strømmåleren.

- Og dersom det skulle være noen tvil, så kommer vi og sjekker, sier Vikan.

I første omgang vil det ikke blir gjort endringer i hvordan strømprisen beregnes, men etter hvert vil det bli lagt til rette for at kunden selv kan overvåke og regulere strømforbruket sitt. Halvard Fjeldvær forteller at det finnes apper for dette i markedet i dag. Svorka har så langt ikke tatt i bruk slike apper, men det kommer.

Man ser for seg at strømprisene i framtida vil bli regulert time for time, slik at det blir dyrest å bruke strøm på tidspunkt da det generelle forbruket er stort. 

Det blir stadig flere el-biler, og det fører til økt belastning på nettet. Det vil bli behov for oppgraderinger enkelte steder. Ved å regulere forbruket gjennom døgnet med pris kan man begrense behovet for store investeringer.


Alle får SMS

Alle nettkunder vil etter hvert få en SMS med forslag til tidspunkt for bytte av strømmåler. Man svarer da om dette er OK eller ikke. Dersom tidspunktet ikke passer blir man kontaktet for å avtale tidspunkt.

Kravet er at en person over 18 år skal være hjemme når montøren kommer. Selve installasjonen tar ikke mer enn en halvtime. 

Svorka oppfordrer kunden til å være på plass i god tid, og ta godt i mot montøren.


Vektlegger god informasjon og godt samarbeid med kundene

Som følge av at Svorka er en del av Nettalliansen vil selve utskiftingen av målerne bli gjennomført av selskapet OneCo. Ivar Vikan forsikrer alle kunder at god informasjon og godt samarbeid vil vektlegges når de nye automatiske målerne skal byttes ut.

– Det er viktig for oss at dette ikke skaper unødvendig besvær for våre kunder, og vi har derfor gått ut med tydelig informasjon om når måleren blir byttet, avslutter nettsjefen.


Har du spørsmål?

Dersom man har generelle spørsmål om AMS kan man henvende seg direkte til Svorka. Spørsmål angående tidspunkt for installasjon rettes direkte til OneCo.

Les mer om smarte strømmålere på Svorka sine nettsider.
 

Bildet over: Snart skal alle Svorkas nettkunder få installert smarte strømmålere. F.v. salgs- og markedssjef Janne Rangnes, administrerende direktør Halvard Fjeldvær og nettsjef Ivar Vikan.