7

Skolen har ikke anledning til å kutte ut leirskolen

7. klasse ved Øye får på leirskole likevel

De har gledet seg siden 1. klasse, da de hadde faddere fra sjuende. Da fikk de høre: - Gled dere til sjuende - da får dere på leirskole til Bjørnsund. Men så enkelt ble det ikke. Nå stopper kommunen leirskolen, men de 65 sjuendeklassingene ved Øye skole i Surnadal gir ikke opp. - Vi håper kommunen tenker seg om. Det skreiv Trollheimsporten tidligere denne uka. Nå ser det ut til at det blir leirskole likevel:

De tillitsvalgte elevene hadde argumente klare - fra venstre Filip Hoset, Yoonsik Oh, Trude Gjørsvik, Ragnhild Mogstad, Åslaug Sørvik Grimsmo, Stine Øyen Saltrø, Maren Holte, Bjørg Solem og Hilde Sættem.

Skolen har nemlig ikke anlednng til å kutte ut leirskole. Det kan du lese alt om her i nettavisa til TK.

Det var foreldrekontaktene i klassen, Arne Berset og Ann Mari Gravvold (til høyre foran sjuendeklassingene), som tidligere denne uka gikk ut og håpa det ble leirskole:

En kjempeopplevelse
- En leirskole er en kjempeopplevelse og det gir et samhold det er viktig å ta med seg videre, sier de. I Surnadal har leirskole i 7. klasse vært en tradisjon siden 1980 og dette skoleåret er det 65 elever som har gledet seg til å komme til Bjørnsund. Men pengemangel i kommunen gjør at det i år ikke blir noe av - om ikke kommunestyret gjør noe ekstraordinært torsdag.

Skolen har ikke nok penger til å sende sjuendeklassingene på Øye på leirskole dette skoleåret. Sjøl om det fra statens side er bevilga 2000 kroner per elev til dette, er ikke pengene øremerka og ved Øye er det ikke nok penger til leirskole dette skoleåret. Fleire tilbud er plukka bort fra elevene ved Øye - blant anna skidag i alpinsenteret, turen til bygdemuseet på Åsen og en tur til Hamnes.

Arne Berset og Ann Mari Gravvold håper ikke dette blir gjennomført. - Også for framtidige klasser er det viktig å ha dette tilbudet. Det blir som ei avslutning etter sju år i barneskolen, sier de.

Og elevene har sjøl argumentene klare:
- Leirskole er lærerikt og vi får mange fine opplevelser. Vi er fire klasser i dag og vi blir kjent med hverandre og alle klassekameratene før vi begynner på ungdomsskolen. Det er også mye fagleg på leirskole med historie, næringsliv, natur og opplevelser. Vi blir kjent med havet og vi får ut og fiske. Dette har vi gledet oss til siden 1. klasse. I tillegg blir det noe anna å oppleve det, enn å sitte i klasserommet og lese om det, sier de.

Ikke rette måten
Arne Berset og Ann Mari Gravvold meiner å ta bort slike tilbud ikke er rette måten. - Det er befolkningsnedgang i Surnadal og skal vi trekke til oss nye som ønsker å bosette seg her, er det viktig å opprettholde slike tilbud. Å ta bort meir og meir fra skolene er ikke rette vegen å gå. Det blir ikke attraktivt å komme til Surnadal av slikt, sier de.

Derfor håper både foreldrekontakter og elever at kommunen tenker seg om. Torsdag skal budsjettet legges på plass i Surnadal. Der er det muligheter for de nyvalgte polikerne å gjøre noe.

- Vi frykter at et nei til leirskole nå vil legge føringer for årene framover, sier Berset og Gravvold. Samtidig ser det ut til at elevene ved kretsskolene i Surnadal får leirskole. Der er mulighetene mye større til å gjøre noe innafor budsjettene.