Blæst\'n 2018

40 år med Blæst'n

Hvert eneste år siden slutten på 70-tallet har musikkorpset Blæst'n spilt på 17. mai, julegrantenning, julekonsert og på julegudstjeneste i Rindal. Korpset ble stiftet 3. november 1978. På nøyaktig samme dato i år markerer de jubileet med konsert i Torshall. Det blir den første av hele tre jubileumskonserter. 


Noen var med fra starten

Musikken er en kjær hobby for medlemmene i Blæst'n. Flere av dem har vært med i korpset i bortimot en mannsalder, og tre av dem var med på oppstarten i 1978. Helen Nergård Tørset, Gro Løfaldli og Leif Magne Rindalsholt var unge i 1978, og hadde nylig avsluttet karrieren i Rindal skolemusikkorps. De er fortsatt aktive medlemmer i Blæst'n, og har vært med på det meste som har skjedd i korpset gjennom 40 år.


Mange gode minner

Lise Dagrun Løset, Lisbeth Evjen Halgunset, Jan Sturla Jensvold, Helen Nergård Tørset og Olav Morten Tørset i styret har mange gode minner, og forteller gjerne noen høydepunkter fra korpsets historie.

Det var Gøril Bakken som tok initiativ til å starte musikkkorps i Rindal i november 1978. Hun inviterte en del korpsmusikere, som tidligere hadde spilt i skolemusikkorpset, hjem til seg på et møte. Resultatet ble stiftingen av musikkkorpset Blæst'n.

Solveig J. Grytbakk, som nylig hadde flyttet til Rindal, ble den første dirigenten i Blæst'n. Hun holdt noteoppfriskningskurs for deltakerne, og så var de i gang, med ca 30 medlemmer. Den første konserten var en Luciakonsert i gymsalen på Rindal skole. Og da var det fullt hus!


De første med busserull

Det ble tidlig bestemt at korpset skulle være litt mer uformelt enn de fleste andre korps. Blæst'n var først ute med busserull som uniform. Senere har andre korps tatt etter de stilen. Fra starten besto uniformen til Blæst'n av busserull, østerdalslue og dongeribukse, forteller Helen Nergård Tørset. I en periode fikk de sydd finere bukser hos Ullkorga.

På slutten av 70-tallet var de fleste korpsmedlemmene unge, og mange av dem gikk videregående skole i Trondheim. Derfor var øvingene lagt til fredagskvelder. De dro rett på øving når de kom hjem til helga, og der fikk de servert kveldsmat. Det var godt oppmøte på disse øvingene.


Lang nasjonaldag

Helen Nergård Tørset husker første 17. mai med Blæst'n, i 1979. Da starta korpset opp kl 6 om morgenen og gikk rundt og vekket folk med musikk. Så fikk de servert frokost på Rindal kro, før de deltok i folketoget fra Rindal skole til kirka. Så fulgte de opp med å spille i toget fra Øvre Rindal kapell til Skogsletta og på ettermiddagskonsert på Rindal skole. Til slutt spilte de på folkefesten på Skogsletta.

Dette var Blæst'n sin første 17. mai. Noen av musikerne var litt rustne, siden de ikke hadde spilt på noen år. Men etter en lang dag med spilling gikk det seg til både med musikken og marsjeringa.


Uforglemmelige "Svanesjøen"

Korpset begynte å arrangere komikvelder med sketsjer, sang og sprell. Dette var forløperen til Rindalsrevyen. Et absolutt høydepunkt var "Svanesjøen" med Oddbjørn Grytbakk og Ove Inge Ranheim i badehette og strutteskjørt. De som så den forestillingen glemmer den aldri!

I 1981 ble Blæst'n med i Nordmøre Musikklag, og begynte å delta på musikkstevner. Senere gikk de over til Sør-Trøndelag musikkrets. De siste åra har de sluttet å delta på stevner, men aktiviteten i korpset er fortsatt stor.

Først på 90-tallet var medlemstallet i korpset på det høyeste, med ca 35 medlemmer. Det var Roy Bakke som var dirigent den gangen. Korpset har hatt et 10-talls dirigenter, og har i de siste åra rekruttert dirigent fra egen rekker. Eva Tørset og Gro Løfaldli har vært dirigenter tidligere, og nå er det Olav Morten Tørset som er "musikalsk leder".


Mange tradisjoner

Blæst'n har mange faste tradisjoner som de har holdt fast ved siden oppstarten. Hvert eneste år har de vært fast innslag på 17. mai, julegrantenning, julekonsert og på julegudstjenesten i Rindal kirke. De har også vært med på Bøgdakvelden i alle år den har vært arrangert. I tillegg har de ofte hatt en egen konsert i Kulturvøkku. Det skal det bli også i 2019. Det blir den siste av tre planlagte jubileumskonserter.

I mange år har de også vært med på Vårslepp i Meldal, og de har hatt spillejobber også utenbygds på 17. mai. De takker stort sett ja til alt de blir invitert til, så fremt de klarer å stille med komplett korps.

Ekstra moro har det vært å holde konserter på Litjtunet. Beboerne der er utrolig gjestfrie og veldig glade i musikk. En gang fikk korpset med fire ekstra dirigenter, som alle dirigerte samtidig. Det var veldig moro, en stor opplevelse for Blæst'n-musikerne.


Sosialt og gøttj

Korpset har fortsatt med å vekke folk om morgen 17. mai, og det har de hatt mye moro med. Blant annet må den som skal holde 17. mai-talen i bygda belage seg på å stå opp tidlig. Kanskje er det derfor det er så vanskelig å få noen til å holde tale den dagen, undres de, med et glimt i øyet.

Ellers passer de på å ha en del sosiale arrangementer innad i korpset. Det har vært arrangert mange garasjeparty og julebord.

- Vi finner på mye moro. Det er sosialt og gøttj å være med i korpset, og vi gleder oss til hver øving, smiler de.


Feirer med tre konserter

I dag har Blæst'n 21 medlemmer. Nå slår de på stortromma og feirer 40-årsjubileum med hele tre konserter:

- Jubileumskonsert del 1 på selve jubileumsdagen 3. november kl 18 i Torshall.
- Jubileumskonsert del 2 blir en korpskonsert i Torshall 9. mars 2019. Fem andre korps er invitert.
- Jubileumskonsert del 3 arrangeres i Kulturvøkku 2019.

 

DSC_0963.jpg
Denne kvelden var korpset ikke fulltallig på øving, men det låt bra likevel.