Søndag
Søndag Klarvær
21°
Klarvær
Stille
Mandag
Mandag Delvis skyet
20°
Delvis skyet
Svak vind
Dalagutan-1_250x147

30 glade år med Dalagutan - Edgars fotoarkiv

I mars 1980 hadde Dalagutan sitt første offentlige spilleoppdrag i Korsen Grendahus. Nå i år - 30 år og fire turnébusser seinere - innbyr de til jubileumsdans. På Vårsøg Hotell lørdag 5. juni i år fikk publikum høre både dagens besetning og en del andre av de musikerne som i løpet av de 30 åra har spilt i Dalagutan. Edgar Kattem er en flittig bidragsyter på Trollheimsporten og har fått sine egne sider med Edgars arkivfoto og Edgars arkivfoto 2010. Alt stoffet fra i år finner du ved å klikke på den siste linken. Les og se bilder fra orkesterets historie her!

Trollheimsporten ønsker å gjøre det historiske stoffet meir tilgjengelig og du finner alt om du trykkwer på På Porten på den grå menylinja under bankannonsen på Hovedsida. Nedover finner du da mange menyer og da er det bare å trykke seg fram til Edgars fotoarkiv 2010, der du finner dette stoffet, Edgars fotoarkiv, der du etter hvert vil finne alt fra gamle Trollheimsporten som Edgar Kattem har lagt inn, og Willys arkivdykk, der Willy Karlstrøm dukker ned i sitt arkiv med ujamne mellomrom.

Her til Dalagutan:
Dagens besetning av Dalagutan er surnadalingene Bjørn Johny Holten (trekkspill, trommer, sang) – den eneste som har vært med helt fra starten – og Jostein Dønnem (gitar, sang) samt sunndalingen Ivar Olav Rød (bass, sang) og Atle Aanesbug (fele, keyboard, sang) fra Aure/Frei.

De to øverste bilda viser henholdsvis gammeldans- og danseband-versjonen av gruppa.

De som deltok på første spilleoppdraget i mars for 30 år siden var Bjørn Johny Holten, Arne Bergheim og Per Holten. Da var instrumenteringen to trekkspill og bassgitar.

Seinere samme året kom Johannes G. Holten - faren til Per - med på laget, og han var med til april 1984. Da ble han avløst av Odvin Lindkvist.

I 1985 starta Odd Inge Rotmo og Helge Nilsen, og senere samme året kom Jostein Dønnem med. I 1993 slutta Helge og Odd Inge, og inn kom Erik Hoel fra Løkken.

Dønnem spiller ennå i Dalagutan, mens Hoel slutta i 1997, samme året som Per Holten og Arne Bergheim slutta. I 1997 starta Atle Aanesbug og Ivar Olav Rød i Dalagutan og de er fortsatt med i dagens besetning.

GAMMELT NAMN: Namnet Dalagutan har de ”arva” fra et eldre orkester fra Surnadal. Mellom andre var det Ola ”Dala” Skei som starta det første Dalagutan alt i de siste åra av krigen. Den gangen var det ikke lov å arrangere slike sammenkomster som dans, men de første Dalagutan spilte likevel ”ulovlig” i de siste krigsåra og holdt det gående fram til 1952.

Da dagens Dalgutan var i startgropa, mente de det gamle namnet var ”løgomt”, og de spurte Ola ”Dala” om lov til å ta over namnet. Det fikk de lov til.

- Slit det med helsa! sa Ola Dala da han ga løyvet.

Det tredje bildet viser Dalagutans besetning i 1980. De starta som trio med trekkspillerne Arne Bergheim (t.v.) og Bjørn Johny Holten, sammen med Per Holten på bassgitar. Men i løpet av det første året ble Johannes G. Holten med på gitar. Dette hadde to positive effekter for bandet: De fikk et bedre komp, Johannes var en skikkelig stødig gammeldans-gitarist. Og så ble det litt enklere å ta spillejobber på dans,
siden Per hadde med seg far sin. Per var nemlig bare 13 år... (Bjørn og Arne var 15-16 år).
 

30 GLADE ÅR: Nå har dagens Dalagutan slitt namnet i 30 nye år. Men verken namnet eller musikerne virker for å være utslitt ennå.

Hver tirsdag kveld, stort sett året rundt, samles Dalagutan i Myrvang ved Kvanne. Dette har vært det faste øvingslokalet i omkring 25 av de 30 åra orkesteret har eksistert.

- Hvor mange timer har vi vært i dette huset, tro? Det undret veteranene Jostein og Bjørn Johny litt over da vi besøkte dem under en øvingskveld nylig.

Historier og minner fra 30 år på scena satt løst, og mellom høydepunktene for Dalagutan var nok turene til USA i 1989 og 1993. Da besøkte de noe av det mest ”norske” i Amerika, Dakota-statene og Minnesota. Musikerne fra Norge ble godt mottatt, og det ble et minne for livet.

Bilde nr 4 er er fra Amerika-turen i 1989. Foran Per Holten (t.v.) og Arne Bergheim. Bak f. v. Odd Inge Rotmo, Jostein Dønnem og Helge Nilsen.
Bildet viser vel tydelig at Dalagutans minnebok er innholdsrik etter 30 år på veien...

ALLSIDIGE MUSIKERE: - Etter 30 år har vi fått en viss erfaring om hva publikum vil høre. Vi veksler på instrumenteringen, fra gammeldans-orkester til rent danseband. Men det ser ut til at ønsket om gammeldans er litt på retur. I dag spiller vi vel bare omkring 25 prosent av tida på scenen som gammeldansorkester, forteller Bjørn Johny Holten. Kunne vi høre en viss beklagelse i stemmen hans, tro?

30 år er lang tid for et orkester, men de glade musikerne i Dalagutan har ingen planer om å gi seg.

- Å nei, vi er på tur opp ennå, vi, forsikrer Holten og smiler bredt.

- Så lenge vi sjøl har glede av dette, og folk vil høre på oss, så fortsetter vi, forsikrer Jostein Dønnem.

Les mer om Dalagutan på orkesterets hjemmeside.

Tekst/foto: Edgar Kattem