1. mai 2015 i Rindal

Rindal Arbeiderparti feiret 1. mai med tale, appell, sang og bildekåseri. I vestibylen i Rindalshuset fikk de cirka 30 frammøtte med seg både alvor, meningsfull underholdning og flott servering.


John Olav Furuhaug ledet samlingen i Rindalshuset. Her åpner han arrangementet med å spille internasjonalen på en ørliten «spilldåse».




Ordfører i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim, holdt tale for dagen. Hun tok fram historien om dagen, fra opphavet i Chicago i USA i 1886 der fire menn ble drept i en fredelig demonstrasjon. Fra 1890 ble dagen markert i Norge og ble etter hvert en kamp- og festdag. I 1919 ble kravet om 8-timers dag imøtekommet i Norge. Idealet var 8 timer arbeid, 8 timer fritid og 8 timer hvile. 

Så gikk Nyheim til dagens utfordringer. Med en blå-blå regjering er kampen om å få beholde arbeidsmiljøloven uendret, svært aktuell. Søndagsåpne butikker er ikke nødvendig. Heller ikke midlertidige ansettelser. «Fast er fast, midlertidig er midlertidig», argumenterte Nyheim. 

Videre fokuserte hun på den internasjonale situasjonen med båtflyktninger som drukner og nødhjelp til jordskjelvrammede i Nepal. Om vi ikke kan hjelpe alle, så kan vi hjelpe noen, slo hun fast. Dette blir en nasjonal dugnad som alle må delta i. Surnadal har tatt imot flyktninger i flere år, og Nyheim var glad for at også Rindal følger opp.

Nyheim avsluttet med lokale utfordringer. Hun sitter i Samferdselsutvalget i fylket og kjemper for RV 65. Nå er det lovet asfalt i sommer, men utbedring av Storåsbakkene er i det blå.



Ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim til venstre og ordførerkandidat i Rindal, Line Flåtten.




Line Flåtten er ordførerkandidat for Rindal Arbeiderparti ved kommunevalget til høsten. Hun holdt appell. Hun påpekte utviklingen i samfunnet. Den norske modellen er under press med stadig større krav om effektivitet, privatisering og fleksibilitet. Kommunereform kan være nødvendig, men gir foreløpig flere spørsmål enn svar. Kommunene selv vil være med å «styre skuta» i tida framover.




Sanna Steinshamn Reinfjord og Håkon Fredriksen stod for det musikalske innslaget.


Aud Gunvor Helgetun hadde vært i Nepal for tre år siden. Hun viste bilder fra turen. Hun hadde vært på flere av de stedene som nå er rammet av jordskjelv, så dette var et meget aktuelt innslag.


Aud Gunvor Helgetun og Målfrid Romundstad Nergård hadde vært i Nepal. De hadde vært innom flere av stedene som nå er rammet av jordskjelv, bl.a. hovedstaden Katmandu og Base camp ved Mount Everest. Her har de fjellet Island Peak som de skal bestige, i midten på bildet bak.


Sannelig var det bratt på slutten. «Ikke tenk, bare sett en fot foran den andre,» sa Aud Gunvor Helgetun. Toppen på Island Peak er 6189 moh, da er det lov å være litt stolt etterpå.


Med allsang, god servering og utlodning i tillegg, ble arrangementet ei verdig markering av 1. mai i Rindal.

 

Tekst og foto: Helene M. Nergård