Anne Skjølsvold, Arnfinn Eriksen og Ellen Haugen Bergsrønning

- Viktig at Rindal blir sett og hørt

Ellen Haugen Bergsrønning, representant fra Orkland Arbeiderparti og medlem i hovedutvalget for kultur i Trøndelag fylkeskommune, fikk tirsdag være med på kulturløype i regi av Rindal Arbeiderparti.

Bergsrønning forteller at hovedutvalget er i ferd med å utvikle kulturstrategi for nye Trøndelag. Hovedutvalg for kultur har ansvar for fylkeskommunens oppgaver innen kultur, idrett, friluftsliv og integrering, og Bergsrønning har stort fokus på at alle delene av det nye fylket skal føle seg inkludert.

- Vi må derfor finne ut hvordan skal vi bruke virkemidlene vi har til å formidle lokalhistorie. Det er jo det som er identiteten vår, sier hun.

Arnfinn Eriksen og Jon Olav Furuhaug i Rindal Ap hadde lagt opp en kulturløype for Bergsrønning.

- Nå som det ser ut som Rindal  blir trøndere ganske fort så må vi vise fram hva vi har, mener Eriksen.

Turen gikk derfor innom Anne Skjølsvold på Rindal Skimuseum, Inga Dalsegg på Dalalåven Atelier og Gøran Bolme i iTrollheimen.

 

Kompetanseutveksling

På Rindal Skimuseum fortalte Anne Skjølsvold om museets historie, de mange arrangementene, og om den aktive venneforeninga som blant annet driver skoleformidling.

Skimuseet er en del av Stiftelsen Nordmøre Museum, som har signalisert at de ønsker å beholde skimuseet. Bergsrønning ser ikke for seg at det blir aktuelt å ta opp kampen for å få skimuseet over på trønderske hender, men ønsker heller å se på mulighetene for samarbeid:

- Det vil være interessant å se om vi kan utveksle kompetanse og dele kunnskap oss imellom.

Bergsrønning fikk omvisning på museet og virket særlig imponert over formidlingsnivået samt måten museet arbeider på for å bli en naturlig møteplass i bygda og en viktig del av lokalsamfunnet.

- Det forteller noe om identiteten til folk. Og ski er jo virkelig norsk og trøndersk identitet, sier Bergsrønning.

Hun er selv meldaling, men forteller at tilknytningen til Rindal er sterk da hun har stor slekt i bygda gjennom bestemor Ella Smevoll.

 

Trøndersk samarbeid

Bergsrønning er medlem av programkomitéen for Trøndelag Arbeiderparti, og har tro på godt samarbeid med Rindal Ap som ble innlemmet i Trøndelag i mars i år.

- Vi må finne ut av hvilke politiske områder som er viktig for denne delen av Trøndelag også, derfor er det viktig at Rindal blir sett og hørt og å få innspill tidlig, sier Bergsrønning.

Ytterligere innspill om både kunst, kultur og friluftsliv i Rindal fikk nok politikeren også i rikelig monn da turen så gikk til Inga Dalsegg på Dalalåven Atelier og Gøran Bolme i iTrollheimen.

 

Øverst: Arnfinn Eriksen, som selv var skimaker på Landsem-fabrikken på 70- og 80-tallet, forteller om hickory, lignostone og balsatre. T.v. Anne Skjølsvold i Rindal Skimuseum. 

Jon Olav Furuhaug, Anne Skjølsvold, Arnfinn Eriksen og Ellen H Bergsrønning.JPG

F.v. Jon Olav Furuhaug, Anne Skjølsvold, Arnfinn Eriksen og Ellen H. Bergsrønning.