Liv Dalsegg, Eva Joly, Allan Troelsen

- Vi lever på randen av en vulkan

Verden i dag preges av korrupsjon, økonomisk ustabilitet og transhumanisme. Europaparlamentmedlem Eva Joly mener vi kun har noen få år på oss som verdenssamfunn til å få et realistisk virkelighetsbilde og bevare fred og demokrati.

Konferansier under Surnadal Sparebanks Næringslivsdag, Ove Snuruås, mener Joly ikke behøver noe nærmere introduksjon. Han mener hun kvalifiserer som trippel A-kjendis, og er vår mest kjente nordmann internasjonalt, som korrupsjonsjeger, europaparlamentmedlem og tidligere presidentkandidat i Frankrike.

Joly åpner sitt dystopiske fremlegg med å hevde at problemet med politikere er at de er totalt kortsiktige. For om man ønsker å ha innflytelse på fremtiden må man ha det langsiktige perspektivet, mener hun, og trekker frem kjernekraftanlegg i Sverige og deres problem med å oppbevare radioaktivt avfall. Det er absurd å tro at å skaffe energi fra kjernefysikk var løsningen, fastslår Joly og mener vi lever i et samfunn hvor risiko er en stor del av virkeligheten. Men er det mulig å forutse fremtiden?

- Vi er inne i en periode med mangel på alt, spesielt energi. Selv om vi utvikler fornybar energi må vi legge om livsførselen vår og sløse mindre.

 

Kaos

Joly trekker frem de geopolitiske tilstandene som et annet element i negative verdensendringer. Forsøk på å innføre demokrati i Midtøsten har ikke lyktes.

- Det er ikke bare å stenge grensene og bygge murer for å hindre at flyktningene kommer inn, for det er kaos i verden og immigrasjonen vil fortsette, sier Joly.

Den tidligere presidentkandidaten for De Grønne i Frankrike uttrykker også stor bekymring for transhumanisme og utviklingen innen nano- og bioteknologi. Gjennom slik teknologi kan vi bli mennesker med større kapasitet enn det vi er født med. Forandringene vil angå ikke bare mennesket som får sine gener forandret, men også dets etterkommere.

- Høyst sannsynlig vil vår gjennomsnittlige levealder fort gå opp. Det er ikke usannsynlig at våre barn vil leve til de blir 120 – og hva vil det bety, spør Joly.

 

Inhabilitet og skatteparadis

- Jeg er slått av politikernes avmakt, sier Joly.

Hun har sittet i Europaparlamentet i syv år og hevder hun er skuffet over det hun ser. Svake politikere, korrupsjon og inhabilitet florerer. Hun trekker spesielt frem presidenten for EU-kommisjonen, Jean-Claude Junker, som har vært Luxembourgs statsminister i 19 år. Han muliggjorde skatteparadiset Luxembourg og er ansvarlig for å frata skattegrunnlaget til flere europeiske land og dermed ødeleggelser av deres reelle økonomi, sier Joly. 

- Jeg har som mål å kaste Junker, fastslår hun.

Joly mener Europa er på vei inn i en mangeløkonomi.

- Vi kan ikke ha økonomiske prognoser som viser at vi kan fortsette som før, for det er mange usikre parametere som olje- og energipriser, men også tilstanden i verden. Vi lever på randen av en vulkan, mener Joly.

- Den økonomiske krisen i 2008 er en totalt menneskeskapt grådighetskultur vi alle betaler for. Det er politikernes manglende evne til å håndtere dette som gjør at det vil skje igjen.

Joly mener vi kun har noen få år igjen på å bedre tilstanden. På å skape demokratiske institusjoner som kan fordele grunnnleggende goder menneskeheten imellom, og få politikere til å ta kontrollen over multinasjonale selskaper og teknologiutvikling.

- Skal freden bli bevart må vi bruke all energi på å forbedre våre demokratiske institusjoner.

Hun uttrykker samtidig bekymring for høyresides fremvekst over hele Europa.

- Skillet mellom terrorister og muslimer er i ferd med å forsvinne, og det kan vi ikke leve med. Etter 11. september 2001 fikk vi overvåkningssamfunnet hvor vi overvåker ikke bare de potensielle terroristene, men alle. Våre beslutninger er ikke de samme om vi vet at noen lytter til oss. Man skal ha god etteretning, men den skal bestå av mennesker og ikke algoritmer. Vi ser også en ny retorikk som går på dem og oss. Vi må leve sammen i solidaritet og respekt for hverandre.