Nils Håvar Øyås

- Utidig og urimelig ovenfor lokalbefolkningen

Kommunestyret i Surnadal vedtok å gå videre med utredning for å se på skolestrukturen i Todalen. Flere tok sterkt til orde mot forslaget på vegne av todalingene.

Ved Todalen og Stangvik oppvekstsenter er det i dag to skoler, der Stangvik skole har 55 elever og Todalen skole har 27 elever skoleåret 2017/18. Ifølge prognosene vil elevtallet på Stangvik øke i årene fremover, mens elevtallet ved Todalen vil minke.

På bakgrunn av denne utviklingen har ordfører Lilly Gunn Nyheim og varaordfører Helge Røv bedt om en utredning fra rådmannen. Utredningen skal legge vekt på fagpedagogiske, økonomiske, bygningsmessige, psykososiale og samfunnsmessige sider. Rådmannen bes se på en eventuell sammenslåing av skolene med lokalisering på Stangvik oppvekstsenter. Dette ble vedtatt mot ni stemmer.

 

Utmattende prosess

Flere i Surnadal Senterparti holdt flammende innlegg på vegne av todalingene. Bergsvein Brøske og Senterpartiet la frem utsettelsesforslag hvor saken sendes tilbake til ordfører og administrasjon, som skal jobbe frem et rådslag sammen med bygda for i fellesskap å finne en god fremtid for skolen i Todalen.

- Det sliter ut folk til slutt, og vi må finne andre måter å utvikle bolyst på i Todalen.

Brøske spør samtidig hva som har skjedd i forhold til prognoser og faktiske tall?

Bernt Venås (Sp) ble overrasket da saken dukket opp nå "som troll i eske". Han mener prognosene er svært usikre og de ikke kan ligge til grunn at den lille nedgangen skal gi akutt grunnlag for å legge ned skolen nå. Han kaller prosessen utmattende.

- Folket i Todalen er slitne av å forsvare skolen sin, sier Venås.  

- Vi i Sp vil stemme imot at saken skal ut på høring, da den skaper utrygghet og usikkerhet for unger og foreldre den neste tiden.

 

Skaper polarisering

Sps Nils Håvar Øyås mener administrasjonen har bommet på tidspunktet og måten saken nå tas opp igjen på, særlig når det har skjedd så mye positivt i Todalen med næringsliv og landbruk og aktive grendalag.

- Her mener jeg ordføreren rett og slett har gått på kvist. Det er utidig og urimelig ovenfor lokalbefolkningen i Todalen å ta opp denne saken nå.

Øyås poengterer at saken skulle beros i inneværende økonomiperiode. Han mener saken skal trekkes og støtter Venås i at administrasjonen må gå Todalen i møte for å finne løsninger. Øyås mener også at saken polariserer sentrum og grender, fordi enkelte stemmer i sentrum snakker ned Todalen fordi de får for mye ressurs pr. elev og skaper en holdning mot todalinger som ikke burde vært til stede.

Ordfører Helge Røv (Ap) mener på sin side det har aldri vært riktig tidspunkt, og understreker at det kun gjelder en utgreiing av saken. Han er gjerne med på en rådslaging med grenda. Nils Petter Tonning (Frp) bifaller at saken kun gjelder utgreiing, ikke nedlegging.

Ola Magne Nordvik (H) er enig og mener utredning er nødvendig å få alle fakta på bordet.

- Jeg ser det som helt naturlig å få utredet ting i saken. Det man vet er bedre enn det man tror, fastslår Nordvik.

Venås mener tvert imot det ikke er noe nytt i saken, og at politikerne ikke må lokkes med på en utgreiing man ikke vet hvor vil ende.

 

Kommunestyret vedtok punkt 1 mot ni stemmer: Surnadal kommunestyre ber rådmannen lage en utgreiing om framtidig organisering av og strukturer i Todalen og Stangvik oppvekstsenter.

2. Utgreiinga skal vektlegge fagpedagogiske, økonomiske, bygningsmessige, psykososiale og samfunnsmessige sider ved en eventuell sammenslåing av skulene, med en lokalisering på Stangvik oppvekstsenter.

3. I utgreiinga skal en også se på alternative driftsformer for Todalen barnehage.

4. Utgreiinga skal legges frem for behandling i kommunestyret i første møte etter sommerferien 2018.

Kommunestyret vedtok enstemmig endringsforslag til punkt 3 fra Ola Magne Nordvik (H) om å se på videreføring av 1.-4. trinn og samlokalisering med Todalen barnehage, samt andre driftsformer for Todalen barnehage.