Ola T nær_1024x681

Ola T. Heggem opplever nærområdet sitt i 6 år i ruiner

- Heilt ufattelig, uvirkelig og uforståelig - en politisk henrettelse

- Jeg finner ikke ord. Det er ufattelig å sjå halve regjeringskvartalet i ruiner. Samtidig opplever vi at det utvikler seg til ei uvirkelig, uforståelig og tragisk katastrofe på Utøya. En politisk henrettelse. Da betyr det materielle ingen ting lenger, sier statssekretær Ola T. Heggem i Mat- og Landbruksdepartementet til Trollheimsporten.

Vår egen i regjeringskvartalet, Ola T., fikk oppleve fire sjokk fra fredag ettermiddag og utover til i går tidlig.

Fire sjokk
- Jeg satt og kjørte bil da nyheten kom. Det var det første sjokket. Så kom jeg heim og fikk sjå det på TV, deretter kom Utøya som det tredje sjokket og det fjerde kom da jeg våkna i går morges, forteller statssekretæren fra Rindal i et åpenhjertig intervju med Trollheimsporten i dag.

Ola T. er sterkt preget av tragedien og katastrofen i regjeringskvartalet og på Utøya. Regjeringskvartalet har vært hans nærområde i seks år. Bygget Ola og hans departement har kontorer i ligger bak bygninga som er sprengt til ruin. Han har hatt sin daglige tralt to ganger hver eneste dag i seks år i Akersgata forbi VG-bygget, men har sett at hans egen kontorbygning (R5) ikke er så skadet, sjøl om vinduer er blåst ut også her.

Til venstre ser vi Ola T. Heggem i R5, kontorene til Mat- og Landbruksdepartementet.

- Når vi har sett på TV, er det rart å sjå kontorene til Ola Borten Moe (der det kom ut mest røyk) i en ruinhaug av glass, metall og inventar. Jeg finner rett og slett ikke ord. I den bygninga har det sittet folk jeg kjenner og har hatt mange møter med. Nå kan du ikke bare springe opp til Karl-Eirik Schiøtt-Pedersen ved statsministerens kontor lenger. Det er ufattelig, sier en beveget og rørt Ola T.

Politisk henrettelse
Samtidig blir han bitter og svært alvorlig. Han karakteriserer det som har skjedd på Utøya som en politisk henrettelse.

- Når vi ser i ettertid og leser hva den pågrepne gjort og skrevet, virker det som om bomba i regjeringskvartalet var en avledningsmanøver. Det var ikke mye folk i regjeringskvartalet klokka 15 fredag midt i fellesferien, sier han og da drar vi alle lett konklusjonen om at Utøya var hovedmålet for gjerningsmannen.

I en og en halv time skaut han en av våre fineste ungdommer hvert minutt. - Det er uvirkelig, uforståelig og tragisk, sier Ola T.

Meget gode apparat i Norge
Han konstaterer samtidig at vi har svært gode apparat for handtering av slike kriser i Norge.

- Jeg er imponert over hvordan vår statsminister Jens Stoltenberg, hans medarbeidere og statsråder står fram, sammen med kongehus, politisk ledelse, partiledere og parlamentariske ledere, sier han og understreker at dette ikke på noen måte vil bli bruka i valgkampen. 

- Dette dreier seg ikke om partipolitikk eller partipolitikere, sier han og legger til som Siv Jensen: - I dag er vi alle AUFere!

Håper å gjøre det vanskeligere å få tak i kunstgjødsel
Ola T. Heggem har også vært i kontakt med ordføreren i Rena, der gjerningsmannen nylig hadde kjøpt seg gardsbruk. - For ti år siden kom denne eiendommen ut for salg, et lite småbruk. Der det ble dyrka mariuhana. Vedkommende som da hadde garden sitter fremdeles i fengsel og den var leid ut til gjerningsmannen, som altså gjennom gardsdrifta kjøpte tonnevis av kunstgjødsel for å produsere bombe.

Ola T. Heggem regner med en restriksjon på salg av kunstgjødsel vil komme innom hans bord om kort tid.

Vil prege det politiske Norge lenge
Også han regner med å måtte avbryte ferien for å reise nedover og være med litt på oppryddinga, komme i orden i provisoriske lokaler. - Det blir ei stor utfordring og det politiske Norge vil være prega av dette i lang tid framover, sier han.

- Man mister munn og mæle når slikt skjer. Samtidig viser det at den sivile beredskapen fungerer og det viser hvor viktig det er å øve seg på det mest ekstreme, sier han og roser igjen politi, helsevesen og sykehus, Røde Kors og alle frivillige som har gjort en kjempeinnsats i ei vanskelig og tragisk tid.

Under den utbomba ruinbygningen der statsministerens kontor og olje- og næring blant anna holdt til: