Hele Kvinnforumet samlet_690x323

- En eksplosiv gjeng

Else-May Botten beskrev kvinnekonferansens deltakere på en høyst passende måte i sitt fremlegg på andre etappe lørdag formiddag. Personlige beretninger, sterke appeller og stående applaus preget innholdet.

Gøran Bolme åpnet konferansens dag to ved å gjøre det han kan best; vekke smilet frem hos tilhørerne med skråblikk på kommunesammenslåing og vernede dyrearter. Sistnevnte Flatlusa fra suksessen Bøgdatrall i fjor høst måtte være ordfører Nyheims favoritt, mente artisten.

 

Eva Kristin Hansen_690x499.jpg

Leder i Sør-Trøndelag Ap Eva Kristin Hansen ga en personlig innføring i hersketeknikker, full av egne erfaringer og nødvendige anonymiseringer. – Hersketeknikker brukes av både kvinner og menn, fastslår Hansen. – De brukes ikke nødvendigvis kynisk, men kan være en del av kulturen slik som i politikken. Det er bare slik man gjør det. Hansen henviste til SV-politiker og sosialpsykolog Berit Ås’ definisjon av de fem hersketeknikkene: usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva man gjør og påføring av skyld og skam. Hansen hadde opplevd samtlige teknikker og bidro med både morsomme og alvorlige anekdoter. Hennes konklusjon var krystallklar: pass på hvordan du snakker om folk. Ikke la deg rive med av rykter, men sett heller ned foten.

 

Leder i Akershus AUF og medlem av AUFs sentralstyre, Ina Rangønes Libak, ga en inderlig og glødende appell om hvordan jenter kan bygge hverandre. Hun er opprinnelig fra Averøy, hvor hun kom inn i kommunestyret for første gang som 17-åring. Der fikk hun oppleve å gi ungdommene en stemme. Som Anniken Huitfeldt var inne på under gårsdagens avspark, oppfordrer også Libak jenter til å få hverandre til å føle seg trygge. Det viktigste man gjør er å stå i det og ta kampen for damene når det gjelder, manifesterte hun. Med sin mektige agenda, oppriktige utstråling og faste stemme rørte Libak salen til tårer og høstet stående applaus.

Ina A. Libak og Berit Wold Fjelle_690x478.jpg

Fylkesleder og medlem av Kvinnenettverkets styringsgruppe Berit Wold Fjelle, dagens programlos og Libaks forbilde fra starten av hennes politiske karriere, var ikke alene om å bli rørt til tårer.

 

Stortingsrepresentant Else-May Botten erklærte at kvinner må være kvinner best. Hun bidro dessuten med «politikervettregler» etter egne erfaringer: vær deg selv, overrask, bygg nettverk og vær beredt og uformell, var blant hennes råd. Etter oppslutningen på kvinnekonferansen å dømme ble i alle fall nettverksbyggingen holdt i hevd i helga.

Else-May Botten_690x462.jpg

 

Dagens siste taler var regiondirektør i NHO Trøndelag Merethe Storødegård. Hun begynte med å si at det var godt å møte folk som Else-May Botten, det vil si folk som møter andre med respekt og gjensidighet. Storødegård reflekterte over sin egen politiske karriere i Arbeiderpartiet med ymse avisutklipp og skråblikk på pressens behandling av henne. Også hun proklamerte at «jenter kan, jenter vil!», en setning som langt på vei oppsummerer helgas konferanse og som er en henstilling til kvinnene «som nå skal ut og bygge landet», som Storødegård avsluttet sitt fremlegg med.

Merethe Storødegård_690x439.jpg

 

Dagen avsluttet med paneldebatt og ordet fritt. Det ble fort klart at kvinnene var inspirerte av gårdagens og dagens hendelser, da mange grep talerstolen og delte åpent egne erfaringer, takksigelser og innspill.

 

Medarrangør Lilly Gunn Nyheim er naturligvis meget fornøyd med helgas konferanse. – Det har vært god driv, stemning og godt oppmøte, helt supert!