Bjarne 2_1024x750

- Det viktige er å få tjeneste ut der folk bor

- Vi må få tjenestene ut lokalt, der folk bor. Jeg vil ikke ha institusjonalisering eller sentralisering av helsetjenestene. Det viktige er gode tjenester lokalt - og det tror jeg vi skal få til gjennom SiO, sa surnadalordfører Mons Otnes til Trollheimsporten under dagens samling for 12 formannskap i Midt-Norge. Han såg for seg et tettere samarbeid mellom Surnadal, Halsa og Rindal.

Over alle samla og til venstre Surnadal formannskap med ordfører Mons Otnes i spissen og under til høyre rindalinene.

Kommunene inviteres til samarbeid om felles samhandlingsenhet - tilknytta legevaktsamarbeidet i Orkdalsregionen
For å møte utfordringene innen helse og omsorgssektoren samarbeider kommunene om å etablerer en felles samhandlingsenhet lokalisert i tilknytning til LiO. Kommunene etablerer tilbud om øyeblikkelig hjelp fra helse- og omsorgstjenestene utenfor åpningstid. Som en del av tilbudet etableres en regional intermediær/observasjon/akuttspost lokalisert i tilknytning til LiO. Kommunene samarbeider om felles kommuneoverlege. Det opprettes stilling som administrativ leder for felles samhandlingsenhet, samt nødvendige administrativ støttetjenester.

Dette blir 12 kommuner invitert til å bli med og vedta. Det orienterte rådmann Bjarne Nordlund i Rindal om i dag, da han snakka om SiO - Samahandlingsreformen i Orkdalsregionen - der både Surnadal og Rindal er med. Nordlund er nestleder i styringsgruppa og SiO omfatter 12 kommuner i Midt-Norge, blant anna Surnadal og Rindal

Ordfører Ivar Syrstad i Meldal ønska velkommen til dagen og gikk gjennom programmet for dette historiske møtet mellom 12 formannskap. Han er leder for de ni prosjektkommunene om framtidig folkevalgt styring av nterkommunalt samarbeid i regionen.

Bjarne Nordlund  sa en del om nye oppgaver, sammenhengen  og prosessen. Dette har prosjektleder Svein Jarle Midtøy vært rundt og fortalt mye om i kommunestyrene rundt omkring. Når det gjelder sammenhengen mellom LiO (legevaktsamarbeidet) og SiO er dette nesten de samme kommunene, der Halsa også er på veg med, mens det vurderes i Oppdal.

Hva skal kommunene vedta?
Det interessante denne gangen var anbefalingene fra styringsgruppa og Bjarne Nordlund la fram denne orienteringa - du kan lese her på denne powerpointen!

Det viktige i dette er anbefalingene fra styringsgruppa:

For å møte utfordringene innen helse og omsorgssektoren samarbeider kommunene om å etablerer en felles samhandlingsenhet lokalisert i tilknytning til LiO.

Kommunene etablerer tilbud om øyeblikkelig hjelp fra helse- og omsorgstjenestene utenfor åpningstid. Dette organiseres både lokalt og regionalt. Som en del av tilbudet etableres en regional intermediær/observasjon/akuttspost lokalisert i tilknytning til LiO.

Kommunene samarbeider om felles kommuneoverlege.

Det opprettes stilling som administrativ leder for felles samhandlingsenhet, samt nødvendige administrativ støttetjenester.

Det regionale samarbeidet organiseres midlertidig som et administrativt vertskommunesamarbeid etter kommunelovens § 28b inntil de samarbeidende kommunene har avklart evt folkevalgt styring.

SiO videreføres inntil 1 mnd etter at permanent driftsorganisasjon er på plass. Dette finansieres i 2011 ved SiO midler. Fra og med 2012 finansieres dette iht økte overføringer til kommunene.

Heile pakken, eller deler?
Ordfører Mons Otnes i Surnadal var opptatt av om kommunne må si ja til heilen pakken, eller deler av den. - Hva med akuttfunksjonen? Hvordan blir samarbeidet her? spurte han.

- Det siste er vi ikke ferdig med. Fleire modeller er aktuelle, svarte Nordlund og la til at det i utgangspunktet er heile pakken som kommunene skal vedta.

Forebygginga
Skaunordfører Jon P. Husby etterlyste det forebyggende i dette arbeidet.

- Det er tona ned, sa han og meinte dette som var utgangspunktet må fram i lyset igjen og det nå, ellers blir det glømt, sa han.