Elen Sandvik boligdag

- Bli med på boligdagen!

Torsdag ettermiddag blir det "boligdag" i Rindalshuset. Boligdagen handler om hvordan man kan skaffe seg ny bolig, men også om hvordan man kan bo hjemme så lenge som mulig. - Dette temaet er faktisk aktuelt for de aller fleste, sier ergoterapeut og folkehelsekoordinator Elen Sandvik.

Det er Rindal kommune som arrangerer boligdagen, blant annet i samarbeid med lokale bygningsentreprenører.

Du treffer blant annet disse aktørene: Merbygg AS, Rindals-Tre AS, Rindal sparebank, AKTIV eiendomsmegling, Nordbohus, El-Co AS, Svorka, Tørset Malerservice AS, Rindal kommune, Husbanken, NAV og Pensjonistforbundet.


Hvordan skaffe seg ny bolig i Rindal?

Under dette temaet blir det informert om «Tid til å leve» og alle fortrinn med å bo i Rindal. Hva er det Rindal har som ikke alle andre har? Det blir også informasjon om hvilke jobbmuligheter finnes i bygda, og om mulighetene for å bo i Rindal og arbeide andre steder.

Lokale entreprenører og handverkere kan løse alt. De vil presentere sine tjenester, utbyggingsprosjekter, boligtyper, private tomter og kunnskap om markedet.

Det blir informasjon om ledige tomter i bygda, både kommunale og private.

Husbanken vil informere om virkemidler for nybygging.

Det blir mulighet for å snakke med og bli inspirert av entreprenører, handverkere, Husbanken, lokalbanken, kommunen, eiendomsmeglere, NAV m.fl.


«Bo lenger hjemme»

Elen Sandvik er ergoterapeut og folkehelsekoordinator i Rindal. Hun mener at temaet "Bo lenger hjemme" er aktuelt for alle som ønsker å bli boende lengst mulig i eget hjem på sine eldre dager. Det gjelder også for folk med ulike former for funksjonsnedsettelse. 

Hun understreker at det er det viktig at flest mulig i voksen alder får med seg informasjonen som blir gitt på boligdagen. Det gjelder ikke bare den eldste delen av befolkningen. Uansett alder er det viktig å tenke framover, særlig når man planlegger påbygg eller oppussing av eget hjem.

Hun synes det er viktig å øke bevisstgjøringen og ansvaret for å ta tak i egen boligsituasjon.

- Man bør spørre seg selv om man har en bolig som er hensiktsmessig for framtida. Det må man gjerne gjøre så tidlig som mulig, da kapasiteten ikke nødvendigvis er like stor når man begynner å oppleve helseutfordringer og redusert funksjonsevne. 

På boligdagen får man vite om mulighetene som finnes og hvilken hjelp man kan få fra kommunen for å tilpasse boligen for framtida.

- For mange er det en trygghet å vite at hjemmet er tilpasset og fortsatt vil fungere og være beboelig også når helsa og funksjonsevnen begynner å bli dårligere. En god og funksjonell bolig for de eldre er god folkehelse, sier Elen Sandvik.

Tilpasning av bolig kan være enkle ting, som fjerning av dørterskler, bredere dører eller trinnløst inngangsparti. Det kan også være å sørge for at man har stor nok plass på badet, selv om man skulle bli avhengig av rullator eller rullestol. Mye av dette kan gjøres pent, det trenger ikke å se ut som det er tilpasset.

Mange slike tiltak er det mulig å få tilskudd til gjennom Husbanken. Kommunen kan også være med og kartlegge behov og planlegge slike tiltak.

- Det er bare å ta kontakt med meg, sier Elen Sandvik.


Oppfordrer flest mulig om å delta

På Boligdagen blir det flere innslag og foredrag om å bo lenge hjemme. Det blir informasjon fra Husbanken om ulike tiltak som man kan få støtte til, særlig vekt på tilpasninger av egen bolig og tilskudd til utbedringstiltak. Husbanken samarbeider også med NAV om boligtilpasning.

Margrethe Gaassand fra Pensjonistforbundet skal holde et innlegg som hun har kalt "Smarte boliger og nye tankesett".

Rindal kommune vil informere om en ny tjeneste som er under etablering og vil komme i gang i år. Tjenesten kalles "Ferrefårrånj" - forebyggende hjemmebesøk. Dette går ut på at alle som fyller 75 år få besøk fra hjemmetjenesten, og tema blir blant annet fysisk og psykisk helse, hjem, og funksjonalitet og sikkerhet i boligen.

På boligdagen er det lagt inn litt "mingletid", der aktørene som deltar vil være tilgjengelig for spørsmål. Det blir også mulighet for å prate med lokale bygg- og handverksbedrifter om hva de kan tilby når det gjelder ombygging av bolig.

- Jeg oppfordrer flest mulig til å ta turen på boligdagen. Selv om man ikke er klar for å planlegge tilpasning av bolig enda så er det likevel nyttig å skaffe seg informasjon om hvilke muligheter som finnes, avslutter Elen Sandvik.
 

Du kan lese mer om boligdagen på Rindal kommune sine nettsider.

Her finner du også informasjon om lån og tilskudd til bolig.